Szorosabb együttműködést szorgalmaz Indiával Szijjártó Péter

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, India hamarosan a világ harmadik legnagyobb gazdaságává válhat.

2024. 02. 21. 8:46
null
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter indiai hivatali kollégájával, Subrahmanyam Jaishankarral Új-Delhiben 2024. február 21-én (Fotó: Facebook/Szijjártó Péter) Fotó: MARTON_KIRALY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Indiába utazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető a Facebook-oldalán arról számolt be, magyar idő szerint szerda reggel már indiai hivatali kollégájával, Subrahmanyam Jaishankarral ült tárgyalóasztalhoz az ázsiai ország fővárosában, Új-Delhiben.

Magyarországnak elemi érdeke, hogy a lehető legszorosabb együttműködést építsük fel Indiával

– emelte ki Szijjártó Péter.

A tárcavezető rámutatott: India fő célja, hogy rövid időn belül a világ harmadik legnagyobb gazdaságává váljon, miközben lakosságszámban már most a világ éllovasa, és a globális politikában betöltött súlya is egyre jelentősebb. A külügyminiszter szerint a magyar–indiai együttműködést megkönnyíti, hogy a világpolitika feszítő kérdéseit hasonlóképpen ítéljük meg, India is a békét akaró országok táborához tartozik, ellenzi a nemzetközi szervezetek működésének átpolitizálását és a fegyveres konfliktusok tárgyalásos lezárását szorgalmazza.

A gazdasági együttműködésünk egyre szorosabb, kereskedelmi forgalmunk tavaly is meghaladta az egymilliárd eurót, a legnagyobb indiai vállalatok pedig hatalmas beruházásokat hajtanak végre Magyarországon

– tájékoztatott Szijjártó Péter.

Kiemelte, a Tata Consultancy Services szolgáltató központja 33 nyelven ad globális üzletviteli szolgáltatást, a Motherson csoport a világ egyik legjelentősebb autóipari beszállítójává vált, és több magyarországi helyszínen is van gyára, az Apollo pedig gumigyártó autóipari vállalatként a keresletét Magyarországról szolgálja ki. Arról is hírt adott, hogy tavaly rekordot döntött a Magyarországon tanulni akaró indiai diákok száma is, 2400 indiai egyetemista pályázott kétszáz magyarországi ösztöndíjra.

„Fontos feladatunk most a közvetlen légijárat előkeszítése, amely új lendületet tud adni a gazdasági együttműködésnek” – tette hozzá.

Szijjártó Péter a magyar soros uniós elnökégre kitérve azt írta, újraindítjuk az Európai Unió és az India közötti szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalásokat, valamint megkezdjük az egyeztetéseket a beruházásvédelmi megállapodásról és a földrajzi árujelzők védelméről. Tájékoztatása szerint szerdán a felek megállapodtak abban, hogy a soros elnökség alatt összehívják az EU–India Kereskedelmi és Technológiai Tanács ülését.

 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter indiai hivatali kollégájával, Subrahmanyam Jaishankarral Új-Delhiben 2024. február 21-én (Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.