Már Magyarországon vannak az amerikai szenátorok

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a Facebook-oldalán köszöntötte a feltehetően NATO-ügyek miatt Magyarországra látogató szenátorokat. Szijjártó Péter szerint nyomásgyakorlással nem érdemes próbálkozni.

2024. 02. 18. 15:31
null
POLAND-NATO-FINLAND-SWEDEN-DEFENCE Fotó: MATEUSZ SLODKOWSKI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Örömmel üdvözlöm Shaheen, Tillis és Murphy szenátorokat Magyarországon! NATO-szövetségünk, valamint az amerikai–magyar kétoldalú kapcsolatok szempontjából rendkívül fontos pillanat a mai” – köszöntötte a Facebook-oldalán David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a Magyarországra látogató három amerikai szenátort. 

 

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken reagált a látogatással kapcsolatos kérdésekre. A hivatalos indoklás szerint a NATO és hazánk előtt álló stratégiai ügyek állanak a szenátori vizit hátterében, viszont a delegáció nagysága  szokatlannak számít. 

A külügyminiszter lapunk kérdésére elmondta:

Természetesen nagy örömmel üdvözöljük az Egyesült Államok kongresszusi képviselőit itt, Magyarországon, mint ahogy minden külföldi látogatót is. Örülünk, hogy eljönnek ide, mert a saját szemünkkel láthatják, hogy mindaz, amit olvashatnak a liberális amerikai médiumokban Magyarországról, szemenszedett hazugság, és így a saját szemükkel is meggyőződhetnek arról, hogy itt, Magyarországon a magyar–amerikai együttműködésnek, annak javításának mi semmilyen módon nem vagyunk az akadályai.

A külügyminiszter kifejtette, hogy a remek gazdasági együttműködést is megtapasztalhatják a látogatók, ami a két ország között van. De felhívta a figyelmet arra:

Ha esetleg azzal a céllal jönnének, hogy elmondják nekünk, hogyan lenne érdemes élnünk, hogy milyen döntéseket lenne érdemes hozni, akkor ezt nem javaslom nekik. Nyomásgyakorlással azért sem érdemes próbálkozni, mert mi szuverén ország vagyunk, és azt gondoljuk, hogy egy szuverén ország a másikra ne gyakoroljon nyomást,  főleg akkor ne, ha szövetségesekről van szó.

Svédország NATO-tagságának ratifikációja kapcsán világos az álláspont. – Nagyon várjuk a svéd miniszterelnök látogatását itt, Magyarországon. Azt gondolom, hogy ha el tudott menni Törökországba is a ratifikációs folyamat során, akkor meg tud látogatni minket is – jelentette ki Szijjártó Péter.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mateusz Slodkowski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.