Kilóg a lóláb a négy amerikai szenátor budapesti útja körül

Kétpártinak mondott, ám mégis egyoldalú szenátorcsoport érkezik Budapestre.

2024. 02. 16. 20:12
orítókép: David Pressman amerikai nagykövet (Fotó: Dunántúli Napló/Laufer László)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti amerikai nagykövetség közleményben jelezte, hogy demokrata és republikánus szenátorokból álló amerikai küldöttség érkezik Budapestre vasárnap. Mint ahogy az a kommünikében szerepel: „a NATO és hazánk előtt álló stratégiai ügyek” állnak a látogatás középpontjában. Az esetről a Kommunizmuskutató Intézet igazgatóját, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének tudományos munkatársát, Fekete Rajmundot kérdeztük.

− Kétpárti, NATO-ra összpontosító amerikai kongresszusi küldöttségnek nevezték a Magyarországra érkező csoportot, ám ha jobban megnézzük a küldöttek politikai tevékenységét, kilóg a lóláb − fogalmazott Fekete Rajmund, hozzátéve: 

három demokrata és egy republikánus párti szenátor érkezik Budapestre. Ami közös bennük, hogy mind a négyen többször kiálltak amellett, hogy minden eszközzel segíteni kell Ukrajnát abban, hogy újra virágzó európai demokráciává válhasson – bármit is jelentsen ez –, és újjáépüljön Oroszország „agressziós háborúja” után.

Az igazgató kiemelte, olyan szenátorokról beszélünk, akik évek óta „aggódnak” Magyarország miatt: hol a Soros-egyetem, hol a svédek NATO-csatlakozása áll aggályaik középpontjában. Jeanne Shaheen demokrata szenátor – a delegáció tagja – egy korábbi nyilatkozatában üdvözölte Pressman nagykövet azon erőfeszítéseit, hogy ellenáll Magyarország „autokrata rezsimje” és annak „demokratikus visszaesése” ellen. 

Nem meglepő ez a kijelentés annak fényében, hogy bizonyított: Soros György több mint 500 ezer dollárral támogatta a szenátor kampányát.

A svéd NATO-csatlakozás a fő téma, amelynek kapcsán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, hogy reménykeltőek a tárgyalások a svédekkel. Lapunk kérdésére pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter üdvözölte, hogy az Egyesült Államok kongresszusi képviselői érkeznek Magyarországra, hiszen így a saját szemükkel láthatják, hogy mindaz, amit olvashatnak a liberális amerikai médiumokban Magyarországról, az szemenszedett hazugság. Orbán Viktor miniszterelnök pedig januárban úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány támogatja Svédország NATO-csatlakozását.

Fekete Rajmund hozzátette, a Biden-adminisztráció első napjától kezdve ugyanaz az ideológiai nyomásgyakorlás érezhető, mint amit az Orbán-kormány megtapasztalt Barack Obama elnöksége idején, csak azért, mert a kormányzat a nemzet érdekeit tartja szem előtt. David Pressman nagykövet egy januári lapinterjúban egyenesen úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államoknak vannak eszközei Orbán Viktor befolyásolására.

 Ez a fajta üzengetés a világ legnagyobb gazdasági lapján keresztül enyhén szólva is szokatlan és modortalan egy szuverén ország miniszterelnökével szemben, ráadásul azt is mutatja: a nagykövet nem éppen azon munkálkodik, hogy a két ország közti kapcsolatot építse, hanem azon, hogy éket verjen közéjük.

Arról nem osztottak meg pontos információkat, hogy a most érkező küldöttség kikkel találkozik, mi lesz a programjuk. Szijjártó Péter miniszter úgy fogalmazott, hogy nem tud arról, hogy a kormányzati szektorból találkoznának bárkivel, hiszen szenátorokként a parlamenti képviselők lennének a partnereik.

Nem ez az első eset, hogy megpróbálnak beavatkozni Magyarország belügyeibe: azon túl, hogy a nagykövet hol antiszemitizmussal, hol a NATO érdekeinek aláásásával vádolja meg az országot, a legsúlyosabb eset mégis az volt, amikor kiderült: az amerikai Action for Democracy több mint négymilliárd forint értékben támogatta a hazai baloldal országgyűlési választási kampányát – emlékeztetett az igazgató.

Nem titok az sem, hogy Orbán Viktor támogatja Donald Trumpot a novemberi amerikai elnökválasztáson, ami egyértelműen szúrja a jelenlegi demokrata adminisztráció szemét.

A jelenlegi amerikai adminisztráció folyamatos politikai nyomásgyakorlást próbál Magyarországra erőltetni minden olyan döntéssel kapcsolatosan, ami szúrja az Egyesült Államok szemét: legyen szó a gyermekvédelmi törvényről vagy az orosz-ukrán háborúban képviselt békepárti álláspontról 

– jegyezte meg Fekete Rajmund. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.