Távollétében ítélték börtönre az ország volt elnökét

Távollétében ítélték nyolc év börtönre Tunéziában Monszef Marzúkit, az ország volt elnökét a nemzetbiztonság megsértése és felbujtás címén – közölte Mohamed Zitúna, az illetékes tuniszi büntető törvényszék szóvivője.

Forrás: MTI2024. 02. 24. 6:23
Fotó: KATRIN  BOLOVTSOVA: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/fa-palya-biro-jogi-6077326/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zitúna szerint az ítéletet a volt államfő Párizsban tett felbujtó nyilatkozatai alapozták meg. A szóvivő ugyanakkor nem részletezte a vádakat. A francia fővárosban élő Marzúkit 2021-ben már egy másik ügyben – szintén távollétében – négy év szabadságvesztéssel sújtotta egy tunéziai bíróság. 

Marzúki, aki 2011-től 2014-ig volt az észak-afrikai ország elnöke, a hivatalban lévő államfő heves bírálójának számít.

A Kaisz Szaíd elnök vezette észak-afrikai országban tavaly február óta több mint húsz ellenzéki politikust, köztük Rasíd Gannúsit, a legnagyobb tunéziai ellenzéki párt vezetőjét és másokat, köztük üzletembereket tartóztattak le „terrortevékenység” vádjával, de ők tagadják bűnösségüket.
A tunéziai parlamentet 2021 nyarán feloszlató és azóta rendeleti úton kormányzó Szaíd elnököt alkotmányos puccs végrehajtásával vádolják politikai ellenfelei, de ő arra hivatkozik, hogy ilyen intézkedésekre volt szükség az ország káosztól való megmentéséhez, továbbá kitart amellett, hogy lépései törvényesek voltak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Katrin Bolovtsova /www.pexels.com)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.