Újabb háború kezdődhet el rövidesen

Tajvan védelmi minisztériuma vasárnap közölte, hogy két egymást követő napon összesen nyolc kínai léggömböt észlelt a sziget környékén.

Forrás: MTI2024. 02. 11. 8:28
null
Tajvan, 2023. augusztus 20. A tajvani haditengerészet 2023. augusztus 19-i felvételén a Tien Tan tajvani hadihajó matróza nézi a Hszucsou kínai fregattot Tajvan partjai közelében. A tajvani védelmi minisztérium szerint az elmúlt egy napban a kínai légierõ 25 repülõgépe lépte át a Tajvani-szoros középvonalát egy hadgyakorlat során. A feszültség azt követõen újult ki az önálló kormányzattal rendelkezõ Tajvan és a szigetet a sajátjának tekintõ Kína között, hogy augusztus közepén William Lai tajvani alelnök látogatást tett az Egyesült Államokban. MTI/EPA/Tajvani haditengerészet Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A védelmi minisztérium szerint a szombaton észlelt léggömbök 12 ezer láb (3658 méter) és 35 ezer láb (10 668 méter) közötti magasságban voltak. A tárca szerint a léggömbök közül hat átrepült Tajvan szigete fölött.
 

Szombaton hat kínai katonai repülőgépet és négy kínai haditengerészeti hajót is észlelt a sziget közelében a minisztérium. Kínai vadászgépek szinte naponta repülnek be Tajvan légvédelmi övezetébe, ami rendszerint kiváltja a tajvani légierő válaszlépését.


Katonai elemzők szerint a léggömbök felbocsátása része annak a taktikának, amelynek célja Tajvan zaklatása, amellett, hogy Kína harci repülőgépeket és hadihajókat is küld a sziget körüli térségbe. Kína szakadár tartományának tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és soha nem zárta ki, hogy akár erővel is kész megvalósítani az újraegyesítést.

Borítókép: A tajvani haditengerészet 2023. augusztus 19-i felvételén a Tien Tan tajvani hadihajó matróza nézi a Hszucsou kínai fregattot Tajvan partjai közelében. A tajvani védelmi minisztérium szerint az elmúlt egy napban a kínai légierő 25 repülőgépe lépte át a Tajvani-szoros középvonalát egy hadgyakorlat során. A feszültség azt követően újult ki az önálló kormányzattal rendelkező Tajvan és a szigetet a sajátjának tekintő Kína között, hogy augusztus közepén William Lai tajvani alelnök látogatást tett az Egyesült Államokban (fotó: MTI/EPA/Tajvani haditengerészet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.