Az ukrán média szerint orosz gabona kerül Lengyelországba

2023 szeptemberében a helyi gazdák tiltakozása után Lengyelország megtiltotta a repcedara Ukrajnából történő behozatalát, ám ezután folyamatosan nőtt a Belaruszból érkező repcedara mennyisége.

Forrás: MTI2024. 03. 01. 21:11
null
Przemysl, 2024. február 17. Kamionok hosszú sora várakozik az ukrán határnál, a délkelet-lengyelországi Przemysl közelében lévõ medykai átkelõnél, ahol lengyel gazdák az Európai Unió mezõgazdasági politikája, többek között a vámmentes ukrán terményimport ellen tüntetnek 2024. február 17-én. MTI/EPA/PAP/Darek Delmanowicz Fotó: Darek Delmanowicz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezer lengyel kamion szállít orosz mezőgazdasági termékeket Belaruszon keresztül Lengyelországba − írta pénteken megjelent oknyomozó riportjában Mihajlo Tkacs, az Ukrajinszka Pravda hírportál munkatársa, aki a héten a lengyel–belarusz határon járt.

Az újságírót és operatőrét munkájuk közben lengyel rendőrök vették őrizetbe és a lengyel titkosszolgálat is több órán át hallgatta ki őket. Közben elkobozták telefonjaikat és a kamerákból a memóriakártyákat, amelyekről a felvételek egy részét letörölték.

Egy férfi az ukrán hírportál forgatócsoportjának kérésére felhívott egy lengyel céget, és egy létező belarusz vállalat menedzsereként mutatkozott be. Felajánlotta, hogy belarusz okmányokkal szerez orosz repcedarát, amit elad a lengyel vállalatnak. A lengyel cég vezetője arra kérte, hogy e-mailben küldje el neki a szállítás feltételeit.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy 2023 szeptemberében a helyi gazdák tiltakozása után Lengyelország megtiltotta a repcedara Ukrajnából történő behozatalát, ezt követően azonban folyamatosan nőtt a Belaruszból érkező repcedara mennyisége. 

A hírportál újságírója felhívta a figyelmet arra, hogy mindössze három hónappal az ukrán termékek tilalmának bevezetése után a lengyelek csaknem nyolcmillió dollár értékben vásároltak repcedarát Belaruszon keresztül.     

A lengyel–belarusz határon lévő kukuryki ellenőrzőpont közelében az ukrán sajtóstáb több száz kamiont számolt meg, amelyek Belarusz irányából szabadon léptek be Lengyelországba. Mezőgazdasági cégek képviselőitől megtudták, hogy az orosz agrártermékek először Belaruszba kerülnek, ahol erre specializálódott központokban újrarakodják őket lengyel rendszámú teherautókra, amelyek ezután Lengyelországba mennek a megrendelő nagyvállalatok címére. 

Az egyik ilyen belarusz központ a minszki BTLC állami vállalat egyik terminálja a belarusz főváros közelében. A hírportál lengyel forrásokból és adatbázisokból származó információkra hivatkozva azt írta, hogy három olyan lengyelországi vállalatról szerzett tudomást, amelyek nagy mennyiségben vásárolnak oroszországi mezőgazdasági termékeket. Ezek a Bromex, a Diaspolis és a Kampol Krzysztof Luzniak nevű vállatok.     

A hírportál egyúttal hozzáfűzte, hogy nincsenek kifejezetten a mezőgazdasági termékekre vonatkozó európai uniós szankciók, így a lengyel vállalatok nem szegnek szabályt.

 Állítása szerint Európa számára Oroszország és Belarusz potenciális veszélyt jelentenek, de továbbra is folytatják velük a mezőgazdasági termékek kereskedelmét. Az agrártermékek esetében a lengyel–orosz áruforgalom folyamatosan nő – jegyezte meg a hírportál.

Borítókép: Kamionok hosszú sora várakozik az ukrán határnál, a délkelet-lengyelországi Przemysl közelében lévő medykai átkelőnél, ahol lengyel gazdák az Európai Unió mezőgazdasági politikája, többek között a vámmentes ukrán terményimport ellen tüntetnek (Fotó: MTI/EPA/PAP/Darek Delmanowicz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.