Az EU élmezőnyében a magyar születési ráta

Még az Európai Unió legjobban teljesítő országában is elmarad a termékenységi arányszám az ideálistól, és az elmúlt évtizedben az európai átlag stagnált. Ezzel szemben Magyarországon kedvező fordulat következett be.

2024. 03. 19. 13:02
Egy anyuka a hátán gyerekhordozóban viszi gyermekét a VIII. kerületi Teleki téri park mellett. Fotó: Róka László Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A borús európai trendek ellenére a magyar adat lett a hatodik legkedvezőbb, ugyanis az 1,56-os mutató meghaladja az EU-s átlagot

hívja fel rá a figyelmet az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány tanulmánya. Mint írják ugyanis, az európai unióban 2021 és 2022 között jelentősen csökkent a teljes termékenységi arányszám.

Fotó: Németh Viktória / Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány

A tanulmány az Eurostat által a közelmúltban publikált adatokra hivatkozva jegyzi, hogy a 2022-re vonatkozó teljes termékenységi ráta alapján 2022-ben Magyarországon volt a hatodik legmagasabb a születések aránya. Az első helyet Franciaország zsebelte be, ahol 1,79 élveszületés/nőt jegyeznek az adatok. 

Látszik, hogy az EU legjobb helyezettje is jelentősen elmarad a fejlett országok kapcsán a lakosság fenntartásához szükséges 2,1-es aránytól.

Az ún. teljes termékenységi ráta a szülőképes korú (15 és 49 éves) nőkre jutó születések számát mutatja meg.

Ami szintén egyértelműen látszik a magyar statisztikákból, hogy jelentős előrelépés történt az elmúlt évtizedben.

Az elmúlt évtizedben az európai átlag stagnált, illetve kisebb mértékű visszaesést tükrözött. Eközben a magyarországi adatok esetében kedvező fordulat következett be 2012 után és 2018-ban sikerült először meghaladni az uniós átlagot. A növekvő tendencia ezután is folytatódott. Összességében térségünk, a közép- és kelet-európai országok esetében figyelhető meg a legnagyobb gyermekvállalási kedv

– fogalmaz az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány tanulmánya.

Borítókép: Egy anyuka a hátán gyerekhordozóban viszi gyermekét a VIII. kerületi Teleki téri park mellett (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.