Felrobbant, majd az Indiai-óceánba zuhant a Starship rakéta + videók

A harmadik tesztrepülésen minden eddiginél messzebb jutott a SpaceX Starship rakétája, mielőtt felrobbant, és a darabjai az Indiai-óceánba zuhantak. Mintegy 45 percet töltött az űrben repülése során. A tervek szerint a jövőben embereket szállíthat a Marsra és a Holdra.

2024. 03. 14. 20:55
MUSK, Elon
Fellövik a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Starship (Csillaghajó) nevű rakétáját a Texas állambeli Boca Chicában működő indítóállomáson 2024. március 14-én. Az Elon Musk vezette SpaceX űrrakétájának ez a harmadik tesztrepülése, az első és a második próbarepülés során a rakéta felrobbant. (Fotó: MTI/AP/Eric Gay) Fotó: Eric Gay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hihetetlen látni, hogy ezúttal mennyivel előrébb jutottunk – ezekkel a szavakkal értékelte a SpaceX amerikai űrkutatási vállalat kommunikációs menedzsere, hogy a Starship rakéta harmadik tesztrepülésén minden eddiginél messzebb jutott, számolt be a New York Post amerikai lap.

A texasi kilövést követően a repülés mintegy óráig tartott, 45 percet töltött az űrben, ezután veszítették el a kapcsolatot az irányítók a rakétával, aminek darabjai az Indiai-óceánba zuhantak. A SpaceX a világ legerősebb rakétájának nevezi a mintegy 5000 tonnás és 120 méter magas szerkezetet. A cég alapítója és vezérigazgatója, Elon Musk tervei szerint

a csillaghajó több-bolygóssá teszi az életet.

Az űrrepülés során tervezik hasznosítani, a tervek szerint akár a Holdra vagy a Marsra is képes lesz embereket szállítani.

A mostani teszt során a szakemberek több funkciót, többek között a rakományajtó működését vizsgálták, és azt, hogy miként lehet műholdakat és egyéb rakományokat a világűrbe juttatni. A hajtómű újraindítását és a művelet végét, a kontrollált megérkezést már nem sikerült tesztelni.

A tavaly áprilisi tesztrepülésen néhány perccel a kilövés után megsemmisítette magát a gépezet, míg novemberben több ideig tartott a próba, de szintén felrobbant a rakéta.

Borítókép: Fellövik a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Starship (Csillaghajó) nevű rakétáját a Texas állambeli Boca Chicában működő indítóállomáson 2024. március 14-én (Fotó: MTI/AP/Eric Gay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.