Fontos választást tartanak Iránban

Megerősített biztonsági intézkedések közepette parlamenti választások kezdődtek pénteken Iránban. Az országban emellett ezen a napon választják meg a 88 hittudósból álló Szakértők Tanácsának tagjait is.

2024. 03. 01. 9:11
HAMENEI, Szajed Ali
Ali Hamenei ajatollah Irán legfelsõbb vallási és politikai vezetõje nyilatkozik a sajtó képviselõinek, miután voksolt Teheránban 2024. március elsején, az iráni parlamenti és az Iszlám Konzultatív Tanács tagjainak megválasztása napján Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iránban a mai napon parlamenti választásokat tartanak. Az állampolgárok és a szavazásra jogosultak szavazhatnak a következő legfelsőbb vezetőt kiválasztó politikai és vallási vezetőkre. 

A 85 millió lakosú Iránban 61,2 millió ember jogosult a szavazásra. A hatóságok szerint országszerte 59 ezer szavazóhelyiség fog működni, ebből ötezer a fővárosban, Teheránban.

A pénteken leadott szavazatok határozzák meg azt a 290 törvényhozót, akik a következő négy évben alkotják majd a parlamentet. Szavazni fognak továbbá 88 vallási vezetőre is, akik nyolc évre foglalnak helyet a Szakértők Tanácsában, amelynek feladata az ország legfelsőbb vezetőjének kiválasztása.

Borítókép: Ali Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője nyilatkozik a sajtó képviselőinek, miután voksolt Teheránban 2024. március elsején (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.