Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Giorgia Meloni: Magyarországot és Lengyelországot nem lehet másodosztályúként kezelni Európában

Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke a római parlament felsőházában beszélt a csütörtökön kezdődő uniós csúcs előtt. Kifejtette, hogy ha az Európai Unió egyes országait alacsonyabb rendűnek tekintik, az gyengíti a kontinenst. Szót ejtett Magyarországról, Lengyelországról, az orosz–ukrán és az izraeli háborúról, továbbá az európai gazdákról is.

2024. 03. 19. 21:26
BIDEN, Joe; MELONI, Giorgia
Italian PM Giorgia Meloni (Photo: MTI/AP/Evan Vucci)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Giorgia Meloni a labdarúgásból vett hasonlatot használva úgy vélte, hogy egyesek néhány hónappal ezelőttig Magyarországot és Lengyelországot a másodosztályba sorolták. 

Csak azután Lengyelország kormányt váltott, és az első osztályba lépett elő. Ez azt jelenti, hogy szerintetek azokat a nemzeteket kell elszigetelni, amelyeknek kormányai nem felelnek meg a ti nézeteiteknek. Ez elhibázott külpolitikai olvasat. Én másként cselekszem, és mindenkivel párbeszédet folytatok

 – válaszolta a miniszterelnök a baloldali ellenzék felvetéseire.

A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnökeként Giorgia Meloni hozzátette, 

én is tekintettel vagyok saját pártom érdekeire, de semmi nem előzi meg hazám érdekeit.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban az olasz kormányfő azt hangoztatta, hogy Róma semmilyen módon nem támogatja az Európai Unió országainak esetleges katonai beavatkozását, amely 

a háború veszélyes elmérgesedéséhez vezethet, ezért el kell kerülni, mindenáron.

Ami az izraeli–palesztin konfliktust illeti, a miniszterelnök úgy vélte, hogy a Hamász palesztin terrorista szervezet október 7-i 

brutális támadása, az az embertelenség, amelyet a világ szeme láttára hajtottak végre, előre kiterveltnek tűnik Izrael reakciójának kiprovokálására azzal a céllal, hogy (Izraelt) elszigeteljék a nemzetközi színtéren, és ez történik most a közvélemény szintjén.

Meloni kitért az európai gazdatüntetésekre is: „Őszintén be kell vallanunk, hogy a mezőgazdaságban dolgozók problémáinak egy jól meghatározható része azoktól az ideológiai, bizonyos esetekben őrült döntésektől függ, amelyeket a baloldal kényszerített ezekben az években Olaszországra és Európára”.

Borítókép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.