Így reagált a nemzetközi politika az orosz elnökválasztás részeredményére

Volodimir Zelenszkij és a nyugati politikusokok is reagáltak az orosz elnökválasztás részeredményére, amely szerint Vlagyimir Putyint nagyarányú győzelmével ismét elnökké választották.

2024. 03. 17. 21:13
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2024. március 15. Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz biztonsági tanács ülését vezeti videókonferencia keretében a Moszkva melletti, novo-ogarjovói vidéki elnöki rezidenciából 2024. március 15-én. MTI/AP/Kreml pool/Mihail Mecel Fotó: Mihail Mecel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij sajátos módon gratulált Vlagyimir Putyinnak, miután nagyarányú győzelmet aratott az elnökválasztáson. Az ukrán elnök éjszakai videóbeszédében kijelentette, hogy „az orosz diktátor egy újabb választást szimulál”, és Putyin „beteg a hatalomért, és mindent megtesz az örökkévalóságért”. Hozzátette, hogy nincs legitimitás ebben a választási imitációban, és nem is lehet. „Ennek a személynek Hágában kell bíróság elé állnia. Ezt kell biztosítanunk” – tette hozzá.

A Fehér Ház szerint az orosz választások nyilvánvalóan nem voltak szabadok és nem voltak tisztességesek sem, tekintve, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bebörtönözte ellenfeleit, és megakadályozta, hogy mások induljanak ellene.

Az Egyesült Királyság pedig így reagált:

Azzal, hogy ukrán területen illegális választásokat tartanak, Oroszország demonstrálja, hogy nem érdekli a békéhez vezető út. Az Egyesült Királyság továbbra is humanitárius, gazdasági és katonai segítséget nyújt a demokráciájukat védelmező ukránoknak.

 

Nem így néznek ki a szabad és tisztességes választások – jelentette ki David Cameron, az Egyesült Királyság külügyminisztere.

A cseh külügyminisztérium is reagált az orosz választásokra. Mint írják, az orosz elnökválasztás nem felel meg a nemzetközi normáknak. A tárca szerint a „rezsim előre elhallgatott minden kritikus hangot és ellenzéki jelöltet”. Ahogy a minisztérium fogalmazott:

Elítéljük a választásokat Ukrajna megszállt területein. Ez az Ukrajna elleni orosz agresszió újabb megnyilvánulása.

A német külügyminisztérium álválasztásnak minősítette a folyamatot, erre pedig Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő reagált a Telegram-csatornáján.

A német külügyminisztérium nem tudja elfogadni hazánk népének egységét ezekben a napokban. Szeretnék egy kérdéssel válaszolni a német külügyminisztériumnak. Mennyire igazságos négyszer egymás után ugyanazt a vezetőt megválasztani? Oroszország történetében még soha nem választottak így elnököt. De Németország történelmében a nemzet vezetőjét éppen ilyen séma szerint választották meg. És most nem a nemzetiszocialista diktatúra vagy a keletnémet kollektív államfő valamilyen sötét múltjáról beszélünk. A német politikatörténet közelmúltjából: Angela Merkel és CDU/CSU blokkja 4 egymást követő cikluson keresztül állt az ország élén

– írta a közösségi oldalán Marija Zaharova, aki megjegyezte azt is, hogy akkor valamilyen oknál fogva nem volt szó igazságtalanságról. 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz biztonsági tanács ülését vezeti videókonferencián a Moszkva melletti, novo-ogarjovói vidéki elnöki rezidenciából 2024. március 15-én (Fotó: MTI/AP/Kreml pool/Mihail Mecel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.