Így teszi tönkre a családi gazdálkodókat Brüsszel + videó

Az élettől elszakadt brüsszeli bürokraták úgy támogatják a zöldmegállapodást, hogy nem törődnek a kérdés emberi aspektusával, és nem biztosították a gazdasági megvalósíthatóságot.

Forrás: V4NA2024. 03. 06. 6:18
null
Varsó, 2024. február 27. Lengyel gazdák az Európai Unió zöld megállapodása, az ukrán termékek korlátlan importja, valamint a prémes állatok tenyésztésének lengyelországi korlátozása ellen tiltakoznak Varsóban 2024. február 27-én. MTI/AP/Czarek Sokolowski Fotó: Czarek Sokolowski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hetekben tíz uniós országban is fellázadtak a gazdák, egyre nagyobb tüntetéseket szerveztek, a legtöbb esetben Brüsszel ideológiától vezérelt környezetvédelmi intézkedései és tervezetei ellen tiltakoztak.

De az eddigi legnagyobb tüntetések Franciaországban zajlottak, ahol több napon keresztül blokád alatt tartották a Párizsba vezető főbb csomópontokat – mutatott rá a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

A franciaországi helyzet számomra sokatmondónak tűnik, és azt is mutatja a lengyeleknek – és különösen hazánk gazdáinak –, hogy mi fenyegeti őket, és mi vár rájuk, ha nem harcolunk minden erőnkkel a brüsszeli boncok és alázatos szolgájuk, Donald Tusk által keresztülvitt liberális agrárpolitika ellen

 – írja a wPolityce lengyel portál egy véleménycikkben. A szerző szerint a francia mezőgazdaság katasztrofális állapota nemcsak egy abszurd politika eredménye, hanem az unió vezetőinek következetes ideológiai akarata is, amely a hagyományok, a hazafiság és a konzervativizmus bástyájának tekintett családi gazdaságok halálát kívánja előidézni az ipari mezőgazdaság és az agrár-élelmiszeripar javára.

Egészen a közelmúltig az Európai Unió legnagyobb mezőgazdasági termelése Franciaországban volt (az összes mezőgazdasági termelés 17 százaléka), és a közös agrárpolitikai támogatásokból is a legnagyobb összeget kapja, évi kilencmilliárd eurót az összesen 58 milliárdból.

 Míg a közelmúltig Franciaország volt a mezőgazdasági termékek első számú exportőre, mostanra e termékek behozatala majdnem elérte az export szintjét. Franciaország már a gyümölcsök hatvan százalékát, a baromfi ötven százalékát és a zöldségek negyven százalékát importálja.

Mindez a családi gazdaságok hanyatlásának eredménye. A hivatalos adatok szerint hetente 200-250 mezőgazdasági üzem szűnik meg. Az országnak ma már csak ötszázezer gazdasága van, ami fele a 15 évvel ezelőtti számnak. A francia gazdák élete valóban elviselhetetlenné vált: hetente hetven órát vagy többet dolgoznak, beleértve a vasárnapokat is, nem vesznek ki szabadságot, egyharmaduk szegénységben él, és a legtöbbjük a létminimumnál kevesebbet keres, azaz néhány száz eurót havonta.

A francia gazdáknak abszurd számú betartandó előírással is meg kell küzdeniük. Több mint kétszáz uniós szabvány van, és még körülbelül 150-et a francia állam határoz meg.

E szabványok egy része az európai zöldmegállapodásból származik. A legtöbbjüknek környezetvédelmi céljai vannak, amelyek elméletben akár még helyesek is lehetnek, de – az EU-ban szokásos módon – irreális módon erőltetik őket, és különösen elvontan hajtják végre, anélkül, hogy figyelembe vennék az általános helyzetet és különösen a kérdés emberi dimenzióját – vélekedik a véleménycikk szerzője. A program szerint 2030-ra ötven százalékkal kell csökkenteni a növényvédő szerek használata és harminc százalékkal a műtrágyákét a mezőgazdaságban. 2030-ra a gazdaságok 25 százalékának biogazdálkodással kell foglalkoznia.

Ezeket azonban lehetetlen elérni. Annál is inkább, mivel nincs segítség az ebbe az irányba való elmozduláshoz. Az egyes gazdáknak egyébként valójában semmi bajuk a biotermeléssel. Néhányan közülük még a gazdaságukat is szívesen állították át biogazdálkodásra. De jelenleg ez a tendencia Franciaországban megbukott, és a gazdák visszatérnek a hagyományos termeléshez, mert senki sem segítette őket abban, hogy gazdaságilag túléljenek a biogazdálkodással. Mint látható, az élettől elszakadt brüsszeli bürokraták úgy támogatták a programot, hogy nem törődtek a kérdés emberi aspektusával, és nem biztosították a gazdasági megvalósíthatóságot.

A véleménycikk szerzője szerint ha az EU totalitárius és önkényuralmi módon viselkedik a gazdákkal szemben, akkor az EU-n kívüli országokkal szemben visszatér a liberális tendenciáihoz. Az EU már 42 szabadkereskedelmi megállapodást kötött öt kontinens 74 országával. Az Új-Zélanddal kötött megállapodás idén lépett hatályba. Egy Mercosur-megállapodást kellett volna aláírni Latin-Amerikával, de a gazdák tiltakozása miatt Emmanuel Macron francia elnök arra kérte Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, hogy egy időre függessze fel az ügyet. Ezek a megállapodások azt eredményeznék, hogy olcsó mezőgazdasági termékek tömkelege érkezik az európai országokba, és ez megöli a családi gazdaságokat.

A jelenlegi tervekkel Brüsszel – amely állítólag annyira törődik a környezettel – most engedélyezi a mezőgazdasági termékek korlátlan behozatalát olyan országokból, ahol ezeket a környezetvédelmi előírásokat nem tartják be.

 

Borítókép: Lengyel gazdák az Európai Unió zöldmegállapodása, az ukrán termékek korlátlan importja, valamint a prémes állatok tenyésztésének lengyelországi korlátozása ellen tiltakoznak Varsóban 2024. február 27-én (Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.