Lengyel védelmi miniszter: Rendkívül veszélyes a biztonsági helyzet Európában

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel kormányfőhelyettes és nemzetvédelmi miniszter megbeszélést folytatott svéd kollégájával, Pal Jonsonnal.

Forrás: MTI2024. 03. 04. 21:40
KOSINIAK-KAMYSZ, Wladyslaw; JONSON, Pal
Gdynia, 2024. március 4. Pal Jonson svéd (b) és Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter megbeszélést folytat az észak-lengyelországi Gdyniában 2024. március 4-én. MTI/EPA/PAP/Marcin Gadomski Fotó: Marcin Gadomski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül veszélyes a biztonsági helyzet Európában, de világszerte is, ezért a NATO-nak készen kell állnia az elrettentésre és a védelemre − jelentette ki Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel kormányfőhelyettes és nemzetvédelmi miniszter hétfőn svéd hivatali partnerével, Pal Jonsonnal közös sajtóértekezletén a Balti-tenger partján fekvő Gdyniában.

 

Kosiniak-Kamysz szerint a veszélyekre megfelelő válasz, hogy Svédország a NATO tagjává válik, valamint hogy Lengyelországban a múlt héten megkezdődött a Dragon–24 kódnevű hadgyakorlat, amely része a katonai szövetség Steadfast Defender–24 nevű gyakorlatának.

Elmondta, hogy svéd hivatali partnerével a védelmi együttműködésről tárgyalt, valamint jelenlétükben a Saab cég hadiipari részlege és a lengyel fegyverbeszerzési ügynökség (AU) képviselői aláírtak egy megállapodást, amely szerint Lengyelország svéd páncéltörő gránátvetőket és lőszert szerez be 6,5 milliárd zloty (593 milliárd forint) értékben.

Már a közeli napokban egy Saab 340 AEW felderítő repülőgépet szállítanak le a lengyel hadseregnek

 − jelentette be a lengyel kormányfőhelyettes.

Pal Jonson hangsúlyozta: Svédország a Balti-tenger térségének védelmében, valamint az egész NATO keretében támogatni fogja Lengyelországot. A két ország hasonlóképpen viszonyul Oroszországhoz, és fontosnak tartják Ukrajna támogatását is

 − szögezte le a svéd miniszter.

Borítókép: Pal Jonson svéd (b) és Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter megbeszélést folytat az észak-lengyelországi Gdyniában (Fotó: MTI/EPA/PAP/Marcin Gadomski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.