Magyarország hatmilliárd forint értékű kötöttsegélyhitel-programot indít Kenyában

Magyarország hatmilliárd forintnyi értékben kötöttsegélyhitel-programot indít Kenyában az élelmiszer-ellátás biztonságának javítása, a mezőgazdaság modernizációja érdekében – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Nairobiban.

Forrás: MTI2024. 03. 27. 15:02
Szijjártó Péter Fotó: Facebook/ Szijjártó Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter a kenyai pénzügyminiszterrel, Njuguna Ndung’uval közös sajtóértekezletén kijelentette, hogy a kelet-afrikai térség komoly lehetőséget jelent a magyar vállalatok számára, ezért mostani útjára tizenhét cég vezetője kísérte el az esetleges beruházások és együttműködések feltérképezése céljából.

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

A megállapodás aláírását követően aláhúzta, hogy a két ország a diplomáciai kapcsolatok felvétele óta eltelt hatvan évben sok mérföldkövet elért, és ilyen az is, hogy most aláírásra került a megegyezés egy hatmilliárd forintnyi kötöttsegélyhitel-programról, amelynek keretében az élelmezésbiztonsági és a mezőgazdasági területen két beruházást hajtanak végre.

Magyar vállalatok korszerűsíteni fogják Ahero régiójának öntözőrendszerét kétmilliárd forint értékben, valamint halászati központot hoznak létre Kabonyóban négymilliárd forint értékben – tájékoztatott.

Közölte, hogy ezek a beruházások a kétoldalú együttműködés szorosabbra vonása mellett a kenyai mezőgazdaság fejlesztéséhez, az élelmiszer-biztonság javításához is nagyban hozzá fognak járulni. Emlékeztetett rá, hogy Magyarország azon kevés állam közé tartozik, amelyek az alkotmányukba foglalták a GMO-mentességet. Szijjártó Péter leszögezte, hogy a magyar kormány támogatja a hazai gazdasági szereplők beruházásait Kenyában, amelyek hozzájárulhatnak az ország fejlődéséhez, az életkörülmények javításához.

Magyarország nemcsak szavakban, hanem tettekben is segítséget nyújt Afrikának – fogalmazott a miniszter.

Kifejtette, hogy fontos a jogbiztonság ezen a téren is, ezért hazánk elkötelezett a beruházásvédelmi megállapodásról szóló tárgyalások mielőbbi lezárása mellett. Üdvözölte az EU–Kenya gazdasági partnerségi megállapodás tavalyi aláírását, és arról számolt be, hogy az idei magyar európai uniós elnökségi félév során mindent meg fognak tenni a hatálybalépés érdekében.

A miniszter végezetül azt hangsúlyozta, hogy a világ ma „a veszélyek és kihívások korában” él, amelyet a klímaválság és az erősödő terrorveszély mellett a háborúk is jellemeznek.

Szavai szerint ezért stabil pontokra, pillérekre és államokra van szükség, amelyek a maguk régiójának stabilizációjához is hozzájárulhatnak, és ilyen Kenya is Kelet-Afrikában.

Elismerjük az ország ezen stabilizáló szerepét, ezért nem csupán nyilatkozatokkal kívánjuk támogatni Kenyát, hanem valódi tettekkel is

– fogalmazott, támogatásáról biztosítva a kétoldalú együttműködés fejlesztését a kölcsönös tiszteletre és előnyökre alapozva.

Borítókép: Szijjártó Péter (Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.