Megnégyszereződött a nemváltási kérelmek száma Spanyolországban

Az új spanyol transztörvény elfogadása óta négyszer annyian kérték a nemük módosítását, mint korábban. Az új transzjog miatt ráadásul folyamatosak a visszaélések, legutóbb két kantábriai rab került kedvező helyzetbe azért, mert nemváltást kértek.

2024. 03. 31. 19:09
A transzneműek zászlaját lobogtatja magát transzként jellemző Alicia Arruti 2023. június 27-én. Fotó: Miguel Riopa Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint ötezer ember kért nemváltást 2023-ban Spanyolországban. A napokban közzétett friss statisztikai adatok szerint tavaly már 5139 nemi regisztrációs módosítást hajtottak végre a spanyolországi hivatalokban, ami négyszer annyi, mint a transztörvény elfogadása előtti időszakban volt. 2022-ben mindössze 1336 nemváltoztatási eljárás történt a dél-európai országban.

A nyilvántartásból az is kiderült, hogy a legtöbb nemváltó férfi: tízből hatan kérték, hogy papíron nőnek nyilvánítsák őket. 

A spanyol kongresszus a szocialistákkal akkoriban koalícióban kormányzó szélsőbaloldali Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) nyomására tavaly februárban adott véglegesen zöld jelzést a transztörvénynek, ami 16 éves kortól lehetővé teszi a szabad nemi önrendelkezést mindenféle orvosi vagy bírósági jóváhagyás nélkül. 

Alig két héttel az új transzjog jóváhagyása után már bárki besétálhatott az anyakönyvi hivatalba, hogy kérje nemének megváltoztatását a személyes iratain.

Ezt az eljárást szintén ijesztően leegyszerűsítették, ugyanis egyetlen nyilatkozat kitöltése után módosítják a születéskori nemet anélkül, hogy bárkinek előzetes hormonkezelésen kellett volna átesnie, de azt sem kell vállalnia, hogy ezt később megteszi. Ez azt jelenti, hogy ha Spanyolországban valaki nőként kijelenti, hogy férfinak érzi magát és fordítva, azt elegendő egyetlen aláírással bizonyítania és nyomatékosítania ahhoz, hogy a nemváltás megtörténjen. Az egyetlen „nehézség” az eljárásban az, hogy az első dokumentum benyújtása után három hónappal ismét meg kell jelenni az anyakönyvi hivatalban, és meg kell erősíteni a nemváltási szándékot, ezt követően a kérelmező néhány héten belül átveheti új papírjait. 

Federacion Plataforma Trans' Against The PSOE's Amendments
A transzneműekért tüntetnek Madridban 2022. november 12-én. Fotó: AFP/NurPhoto/Oscar Gonzalez

A spanyol transztörvény adta jogokat a mai napig sokan bírálják, ugyanis rengeteg visszaélésre ad lehetőséget, ami a napokban újfent gyakorlatban is bebizonyosodott. Egy korábbi példa ismétlődött meg, ugyanis az egyik kantábriai börtönben két rab nem engedte meg a férfi őrnek, hogy megmotozza őket, mondván, papíron mindketten nők. Emiatt felvetődött az a kérdés is, hogy a férfi vagy a női rabok között helyezzék el őket. Végül a számukra lényegesen kedvezőbb vegyes szárnyépületben kaptak cellát. 

A két férfi letartóztatását a santanderi bíróság rendelte el, miután kiderült, hogy részt vettek egy gyilkossági kísérletben. Egy korábbi madridi incidens miatt szerződtettek egy bérgyilkost, hogy öljön meg egy férfit. A tervek kidolgozása idején volt idejük arra, hogy benyújtsák a nemváltoztatási kérelmet, biztosítva ezzel maguknak a kedvezőbb helyet egy esetleges lebukás és börtönbe kerülés esetén, ami végül be is következett. 

A spanyol transztörvény egyébként azt is lehetővé teszi, hogy a nemváltók utólag módosítsák döntésüket. A nemcserétől számított hat hónap után bárki kérheti születéskori nemének visszaállítását. A törvénnyel való visszaélés lehetősége csak akkor vetődik fel, ha valaki ezután ismét nemváltást kérvényez. 

Borítókép: A transzneműek zászlaját lobogtatja a magát transzként jellemző Alicia Arruti 2023. június 27-én (Fotó: AFP/Miguel Riopa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.