Orbán Balázs: Magyarországnak sok barátja van az Egyesült Államokban

– Orbán Viktor miniszterelnök találkozója Donald Trump volt amerikai elnökkel és a Republikánus Párt jelenlegi elnökaspiránsával azt bizonyítja, hogy Magyarországnak sok barátja van az Egyesült Államokban – mondta a kormányfő politikai igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Forrás: MTI2024. 03. 10. 9:38
ORBÁN Balázs
Debrecen, 2023. december 19. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója beszédet mond új könyvének, a Huszárvágás - A magyar konnektivitás stratégiája címû kötet bemutatóján, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) debreceni oktatási központjában 2023. december 19-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Balázs az Amerikai Egyesült Államokban folytatott tárgyalásról azt mondta: Nagy megtiszteltetés volt, hogy a korábbi amerikai elnök és a Republikánus Párt elnökaspiránsa a saját otthonában fogadta a magyar delegációt, amely nagyon baráti fogadtatásban részesült. A találkozó legfontosabb üzenete, hogy 

amíg Donald Trumpnak hívták az Egyesült Államok elnökét, addig a világ számos pontján […] béke volt

– tette hozzá.

 Orbán Viktor kormányfő és Donald Trump korábbi amerikai elnök, republikánus elnökjelölt tárgyalása Trump floridai rezidenciáján, Mar-a-Lagóban 2024. március 8-án. A miniszterelnök mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója és Takács Szabolcs, Magyarország washingtoni nagykövete.
Orbán Viktor kormányfő és Donald Trump korábbi amerikai elnök, republikánus elnökjelölt tárgyalása Trump floridai rezidenciáján, Mar-a-Lagóban 2024. március 8-án. A miniszterelnök mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója és Takács Szabolcs, Magyarország washingtoni nagykövete.
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán


Közölte: Donald Trump olyan politikát folytatott, amelynek idején béke volt a Közel-Keleten és Ukrajnában is. Amióta nem ő vezeti az Amerikai Egyesült Államokat, azóta sajnos ezeken a területeken nagyon rossz a helyzet, Ukrajnában több mint két éve tart a véres háború – jegyezte meg a politikus.

A magyar kormány álláspontja kezdettől fogva az, hogy minél előbb tűzszünetre, tárgyalásokra és diplomáciai megoldásra van szükség, de „sajnos a liberális amerikai adminisztráció és Biden elnök ezt máshogy gondolja” – mondta.

– Természetesen az amerikai választópolgárok szabadon, befolyásmentesen döntenek arról, hogy ki lesz a következő elnök, de mi azt gondoljuk, hogy

a világnak, Európának és benne Magyarországnak is az lenne a legjobb, ha Donald Trump visszatérne és békét teremtene

– fogalmazott Orbán Balázs.
Kifejtette: Ennek a konfliktusnak az amerikai–orosz tárgyalások tudnak véget vetni, az ukránok és az európaiak, illetve szükség szerint egyéb harmadik szereplő bevonásával, de valójában az amerikai hozzáállás a meghatározó ebben a kérdésben.     
Donald Trump is a saját kampányrendezvényein arról beszél, hogy az Egyesült Államok végtelen háborúkat indít, de nincs stratégiája arra, hogyan tudja ezeket a konfliktusokat lezárni, egyre nő a nukleáris konfrontálódás veszélye, amit mindenki szeretne elkerülni, és valamit radikálisan másképp kellene csinálni az Amerikai Egyesült Államok részéről – idézte fel a miniszterelnök politikai igazgatója.

Mi is azt gondoljuk, hogy tárgyalni kellene az oroszokkal, illetve először tűzszünetről megállapodni, és a tűzszünet adta lehetőséget arra használni, hogy hosszú távon, hosszú évtizedekre a Nyugat, a NATO és az Oroszország közötti biztonsági viszony rendeződjön

– közölte. 

Hangsúlyozta, ez nem lesz könnyű tárgyalási folyamat, „de minél előbb kezdünk bele, annál több emberéletet tudunk megmenteni”, illetőleg annál inkább visszaszorítható egy nagyon komoly negatív fordulat esélye a frontvonalon.

Orbán Balázs arra is kitért: a Biden-adminisztráció részéről „ideológiai ellenségeskedést” tapasztalnak, annak ellenére, hogy Magyarország jó NATO-szövetséges, azon kevés ország egyike, amely tavaly és idén is bőven két százalék fölött költ védelempolitikára, és részt vesz számos együttműködésben.
 

A teljes interjút itt hallgathatja meg:

A politikus szerint a demokratákhoz köthető körök finanszírozzák a magyar baloldalt, a kormány politikai ellenfeleit.

Ki kell mondani világosan: egyet nem értés van a jelenlegi liberális adminisztráció meg a magyar kormány és a magyar emberek véleménye között

– mondta, jelezve, ezen változtatni szeretnének.
Úgy tűnik, a Republikánus Pártban „többen is modellként és fontos európai szövetségesként tekintenek Magyarországra” – jelentette ki.  

A politikai igazgató hozzátette: Európa nem engedheti meg magának, hogy elzárkózik egy közvélemény-kutatásokat vezető volt elnöktől hét hónappal a választások előtt. Egyszerűen túl nagy a tét, legalábbis Magyarország ezt semmiképpen nem engedheti meg magának – közölte Orbán Balázs.

Szerinte Európának tárgyalnia kell az Egyesült Államok jelenlegi és jövőbeni vezetőivel. Minden diplomáciai fórumon arra tesznek erőfeszítéseket, hogy a résztvevőket meggyőzzék arról, a nyugati világ számára ez a konfliktus semmilyen hasznot nem hajt, viszont rengeteg veszéllyel járhat.
 

Kijelentette: bármilyen nyomásgyakorlást próbálnak kifejteni velünk szemben, Magyarország nem fogja hagyni belesodorni magát ebbe a háborúba.
Egyre több nyugati politikus szólal fel a béke mellett, ők is felbátorodnak Donald Trump ezzel kapcsolatos állásfoglalásain, és a béketeremtők tábora napról napra növekedni fog, ez minden magyar ember érdeke – jegyezte meg.

 Orbán Viktor kormányfő a leghíresebb amerikai konzervatív kutatóintézet, a Heritage (Örökség) alapítvány panelbeszélgetésén, amelyet Az amerikai-magyar kapcsolatok jövője címmel tartottak Washingtonban 2024. március 7-én.
 Orbán Viktor kormányfő a leghíresebb amerikai konzervatív kutatóintézet, a Heritage (Örökség) Alapítvány panelbeszélgetésén, amelyet Az amerikai–magyar kapcsolatok jövője címmel tartottak Washingtonban 2024. március 7-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán


Orbán Balázs arról is beszámolt, egy nappal a Donald Trumppal való találkozó előtt Washingtonban a nagy presztízsű konzervatív Heritage Alapítvány által szervezett konferencián és kerekasztal-beszélgetésen arról beszéltek, hogy a Magyarországon az elmúlt 14 évben „kikísérletezett és működőképesnek bizonyult” konzervatív politika valamennyi ország számára példaként szolgálhat.
Ez a fajta együttműködés és kölcsönös figyelem rendkívüli módon kitágítja a magyar külpolitika mozgásterét, és számos jövőbeni együttműködésnek ágyaz meg – emelte ki Orbán Balázs, hozzátéve: ha visszatér a republikánus adminisztráció, akkor újabb lendületet kívánnak adni a magyar–amerikai kapcsolatoknak, kiküszöbölendő a Biden-kormány elmúlt évekbeli hátrányos politikáját.

Borítókép: Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója beszédet mond új könyvének, a Huszárvágás – A magyar konnektivitás stratégiája című kötet bemutatóján, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) debreceni oktatási központjában 2023. december 19-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.