Putyinnak mondott köszönetet egy afrikai ország

Biztonsági együttműködésről is egyeztetett az orosz elnök Abdourahamane Tchiani nigeri államfővel.

Forrás: MTI2024. 03. 26. 21:21
PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök televíziós beszédet mond 2024. március 23-án. Fotó: Pavel Byrkin Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsősorban a biztonsági együttműködésről tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kedden Abdourahamane Tchiani nigeri államfő – közölte a niameyi elnöki hivatal. A közlemény szerint a két fél a katonai együttműködés erősítéséről és a két ország közötti kapcsolatok további stratégiai fontosságú területekre való kiterjesztéséről is tárgyalt, de további részletekről nem adtak tájékoztatást.

Hozzátették, hogy az Ali Mahaman Lamine Zeine miniszterelnök, valamint a védelmi és a belügyminiszter társaságában tárgyaló Tchiani tábornok köszönetét fejezte ki Vlagyimir Putyinnak, hogy „segítséget nyújtott Nigernek a nemzeti függetlenségéért folytatott harcában”.

 

Abdourahamane Tchiani már decemberben tárgyalásokba kezdett Oroszországgal egy lehetséges katonai együttműködés részleteiről, és január közepén egyezményt is aláírtak a nigeri fővárosba érkezett orosz delegációval, elsősorban arra emlékeztetve, hogy Nigert változatlanul fenyegetik a nyugat-afrikai térségben aktív dzsihadista fegyveres csoportok.

A Száhel-övezetben fekvő Nigerben tavaly júliusban, sikertelen tárgyalások után vette át a hatalmat Mohamed Bazoum államfőtől a Tchiani vezette katonaság. Niger azóta megszakította kapcsolatait az egykori gyarmattartó Franciaországgal, majd a szomszédos, szintén katonák vezette Malival és Burkina Fasóval együtt a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségéből (ECOWAS) is kilépett. Március 17-én Niamey az Egyesült Államokkal 2012-ben kötött katonai együttműködési megállapodást is felmondta.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök televíziós beszédet mond 2024. március 23-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Pavel Byrkin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.