Szijjártó Péter: A nemzeti szuverenitásunkat nem adjuk fel! + videó

A külgazdasági és külügyminiszter Prágában a visegrádi országok külügyminisztereinek találkozóján erősítette meg, Magyarországnak nemzeti érdeke , hogy a V4 működőképes legyen!

Forrás: M12024. 03. 21. 12:27
Szijjártó Péter
Fotó: Facebook/ Szijjártó Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cseh kezdeményezésre ültek össze hosszú idő után újra a visegrádi országok külügyminiszterei. Nehéz és fontos témák szerepelnek az asztalon, fogalmazott a közösségi oldalán Szijjártó Péter. 

Prágai beszédében Szijjártó Péter kiemelte:

Nemzeti érdeke Magyarországnak, hogy a V4 működőképes legyen!

Számos kísérlet volt arra, hogy megtörjék ezt az együttműködést, volt nyomásgyakorlás is, de annak ellenére, hogy véleményünk néhány témában különbözik, például az ukrán béketeremtés ügyében, továbbra is működőlépe a V4”

– tette hozzá. 

Vannak közös érdekeink és közös akaratunk is van az együttműködés folytatására, hangsúlyozta.

Szeretném hangsúlyozni, hogy ez így is marad, tette hozzá.

A V4 kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy fenntartsuk országaink szuverenitását és sikeresek legyünk a brüsszeli vitákban!

 A föderalista szándékok és a migráció ellen védelmünk szempontjából is kiemelten fontos a V4-együttműködése, hangsúlyozta a miniszter.

Ragaszkodunk azon jogunkhoz, hogy mi döntsük el, hogy ki léphet be országaink területére és szuverén döntésünknek kell lennie, hogy eldöntsük, kivel szeretnénk együtt élni az országainkban. Ezt a jogunkat nem fogjuk feladni!

A szuverenitásunkat annak vonatkozásában sem szeretnénk feladni, hogy eldönthessük, hogy milyen energiaösszetételt szeretnénk biztosítani magunknak. A nukleáris energiát szeretnénk kihasználni és  ellen fogunk állni a negatív diszkriminációnak, tette hozzá Szijjártó Péter.

Hiszünk abban, hogy egy nemzeti adópolitika meghatározása szintén nemzeti szuverenitási ügy és a gazdálkodóinkat is képviseljük. A V4 nélkül nem lehettünk volna sikeresek ezekben a témákban és biztos vagyok benne, hogy a V4 nélkül a jövőben sem lehetünk sikeresek.

– hangsúlyozta a külügyminiszter. 

 

Magyarország számára Szlovákia a második, Lengyelország a harmadik, Csehország pedig a negyedik legfontosabb kereskedelmi partner. Több mint hatmilliárd euró értékben kereskedünk ezen országokkal, mondta.

Ezért közös érdekünk, hogy gazdaságilag mindhárom ország jól teljesítsen és ennek érdekében pedig koordinálnunk kell a taktikáinkat, például az import kérdések vonatkozásában európai szinten

Magyarország továbbra is készen áll erre, zárta beszédét a külgazdasági és külügyminiszter.

Borítókép: Szijjártó Péter (Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.