Ukrajna szövetségesei új koalícióban állnak fel

A weimari háromszög csúcstalálkozója után tartott közös sajtótájékoztatón a francia, a német és a lengyel államfő.

Forrás: MTI2024. 03. 15. 22:05
TUSK, Donald; MACRON, Emmanuel; SCHOLZ, Olaf
Berlin, 2024. március 15. Olaf Scholz német kancellár (k), Emmanual Macron francia elnök (b) és Donald Tusk lengyel miniszterelnök kezet fog közös sajtóértekezletük után a berlini kancellári hivatalban a lengyel-francia-német együttmûködési csoport, az úgynevezett weimari háromszög vezetõinek csúcstalálkozóján 2024. március 15-én. A weimari háromszöget 1991-ben alapította Lengyelország, Németország és Franciaország. MTI/EPA/Hannibal Hanschke Fotó: Hannibal Hanschke
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új koalíciót hoznak létre Ukrajna szövetségesei annak érdekében, hogy nagy hatótávolságú tüzérségi eszközökkel tudják ellátni Kijevet az Oroszországgal szemben vívott háborúban – jelentette be pénteken Olaf Scholz német kancellár, miután megbeszélést folytatott Berlinben Emmanuel Macron francia elnökkel és Donald Tusk lengyel kormányfővel.

TUSK, Donald; MACRON, Emmanuel; SCHOLZ, Olaf
Fotó: Hannibal Hanschke

Az újabb szövetséget az Ukrajnát támogató országok úgynevezett Ramstein formátumú együttműködésének keretében hozzák létre. Olaf Scholz azt ígérte, hogy mihamarabb még több fegyvert fognak beszerezni az egész világpiacról Ukrajna támogatására. Kiszélesítik továbbá a katonai felszerelések gyártását is az ukrajnai partnerekkel együttműködésben. A német kancellár azt is bejelentette, hogy az Európai Unión keresztül Ukrajna számára eljuttatott pénzügyi támogatást növelni fogják, és azt mondta, hogy az európai országok a befagyasztott orosz vagyonokból további fegyverszállítmányokat fognak biztosítani Ukrajna javára.

Franciaország, Németország és Lengyelország egységes és eltökélt abban, hogy soha ne hagyják Oroszországot győzedelmeskedni

 – jelentette ki a weimari háromszög csúcstalálkozója után tartott közös sajtótájékoztatón a francia államfő.

Egy dologról közös a meggyőződésünk: az ukrajnai háború a biztonságunkról és a jövőnkről szól

 – fogalmazott Macron, hozzátéve, hogy a három ország közös szándéka az, hogy egészen addig támogassák Ukrajnát, amíg csak szükséges, és ne engedjék Oroszországnak, hogy megnyerje agresszív háborúját. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Ukrajna szövetségesei soha nem kezdeményeznék a konfliktus eszkalálását.

A francia elnök részleteket ugyan nem közölt, de megerősítette, hogy Franciaország támogatja azt a cseh kezdeményezést, hogy az Európai Unión kívülről kellene további lőszereket vásárolni Ukrajna számára.

Donald Tusk azt mondta: Lengyelország minden lehetséges módon segíteni akar annak érdekében, hogy a helyzet javuljon, ne pedig romoljon Ukrajnában a következő hetekben és hónapokban.

A február végén Párizsban tartott támogatói konferencián Emmanuel Macron némi felbolydulást keltett azzal a kijelentésével, hogy a nyugati szövetségesek esetleg szárazföldi csapatokat is küldhetnének a jövőben Ukrajnába. Olaf Scholz és mások ezt a lehetőséget kategorikusan elutasították.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár (k), Emmanual Macron francia elnök (b) és Donald Tusk lengyel miniszterelnök kezet fog közös sajtóértekezletük után a berlini kancellári hivatalban a lengyel-francia-német együttműködési csoport, az úgynevezett weimari háromszög vezetőinek csúcstalálkozóján (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.