Ursula von der Leyen már nem sokáig viselkedhet királynőként

Még az őt jelölő Európai Néppárt (EPP) sem bízik Ursula von der Leyenben. Az Európai Bizottság elnökét a legváratlanabb helyekről érik támadások, amióta bejelentette, hogy újabb ciklust vállalna a testület élén. Vajon meddig viselkedhet még királynőként Von der Leyen?

Forrás: Politico2024. 03. 14. 10:27
VON DER LEYEN, Ursula
Strasbourg, 2024. március 12. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén 2024. március 12-én. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Képességei ellenére még a saját pártja sem bízik igazán Ursula von der Leyenben – írta a napokban az X-en Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

Szavai általános felháborodást keltettek, Emmanuel Macron francia elnök a hírek szerint szabályosan dühöngött.

Azonban nem csak Breton vette „baráti tűz” alá a bizottság elnökét. Mafred Weber is nyilvánvalóvá tette, hogy a kampányidőszak ellenére sem fogja kímélni pártja, az EPP csúcsjelöltjét – mutat rá a Politico brüsszeli hírportál. Weber legutóbbi húzása az volt, hogy az EPP képviselői az ő nyomására csatlakoztak ahhoz a kezdeményezéshez, hogy az Európai Parlament bíróság elé citálja a bizottságot a decemberben felszabadított magyar források ügyében.

Breton, akinek a neve korábban Von der Leyen utódjaként is szóba került, kapott némi fejmosást a bizottság főtitkára részéről, aki figyelmeztette a francia biztost, hogy a hivatali teendőit szigorúan el kell választania a kampányolásról. Ez a szabály viszont a stílusa miatt a háta mögött csak „Von der Leyen királynőnek” nevezett jelenlegi elnökre is vonatkozik, aki nem sokáig vonulhat már vissza az elefántcsonttornyába, ha tényleg újabb ciklust szeretne eltölteni a bizottság élén.

Ursula von der Leyennek legalább hét kampányrendezvényen kell részt vennie különböző európai országokban, és a következő hetekben élő vitákra is sor kerül. A bizottság elnöke egyelőre hallgat azzal kapcsolatban, hogy ezek bármelyikén színre lép-e, de hamarosan színt kell vallania.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.