Videón, ahogy az oroszok megsemmisítenek egy rettegett HIMARS-rakétarendszert

Ez az első alkalom, hogy bizonyítani is tudják az amerikai fegyverrendszer kilövését.

2024. 03. 05. 19:12
Den amerikanske militaeroevelse Dynamic Front
HIMARS, M142 High Mobility Artillery Rocket System during the American exercise Dynamic Front takes place in the Oksboel Training and Shooting Range on Thursday 30 March 2023.. (Photo: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix) (Photo by BO AMSTRUP / Ritzau Scanpix / Ritzau Scanpix via AFP) Fotó: Ritzau Scanpix via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orosz médiajelentések szerint az orosz hadsereg nemrégiben megsemmisített két HIMARS rakétavetőt. Moszkva már korábban is többször állította, hogy sikerült elpusztítaniuk az amerikai fegyvert, de ezt az amerikaiak és ukránok korábban mindig tagadták. Még idén januárban is azt állították, hogy eddig egyetlen HIMARS-t sem veszítettek. Ez az első alkalom, hogy – legalábbis egy eszközről – bizonyítékot is közzétettek.

Meg nem erősített információk szerint egy Tornado–Sz típusú rakétarendszer (a HIMARS „orosz változata”) lőtte ki, valahol Kelet-Ukrajnában.

Az Egyesült Államok már a háború kirobbanásának évében, 2022-ben elkezdte a HIMARS-ok szállítását Ukrajnának. Ezidáig összesen 39 darabot adtak át. 

A fegyver kulcsfontosságúnak bizonyult az orosz offenzíva megállításában, majd az ellentámadás megindításában, mert segítségével Ukrajna képessé vált mélységi csapásokat mérni.

A rettegett rakétavető rendkívül hatékonynak bizonyult. Óriási előnye, hogy mozgékony, gyorsan és távolra, akár (rakétától függően) több száz kilométerre is tüzel. Íme a fegyver működésben, amint elpusztít több orosz harceszközt:

Nem csoda, hogy az ukrajnai háború tapasztalatai után megduplázódott a kereslet a fegyverrendszer iránt, a megrendelők szinte sorban állnak érte. A HIMARS-okat 2010-ben állította hadrendbe az Egyesült Államok, darabjának ára 3,5 millió dollár körül alakul. A hétméteres szállítójárműre szerelt platformokról hat 227 milliméteres rakétát lehet elindítani, ezek precíz célzásra is alkalmasak. 

Borítókép: Amerikai HIMARS egy tavalyi hadgyakorlaton (Fotó: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.