A dollárbaloldal szerint folytatni kell az orosz–ukrán háborút + videó

Szent-Iványi István magyarázta el egy interjúban, hogy miért kell megfosztani Donald Trump volt elnököt a döntési jogától.

Forrás: Youtube2024. 04. 10. 14:15
null
Kijev, 2024. április 9. A 2024. április 6-i képen felállványozott emlékmûvet néz egy kislánnyal sétáló nõ egy kijevi parkban. MTI/AP/Vadim Ghirda Fotó: Vadim Ghirda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Van egy nagy félelem, hogy ha Trump elnök lesz, akkor az amerikai támogatások megszűnnek – mondta el Szent-Iványi István baloldali megmondóember egy interjúban azzal kapcsolatban, hogy az amerikaiak fegyverrel is támogatják Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban.

Hozzátette: – Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak van egy nagyon jó javaslata, hogy öt évre százmilliárd euróra vállaljon felelősséget a NATO, és ezt fogadja el minden tagállam. Akkor hiába jön Trump, ez egy olyan kötelezettségvállalás, amit teljesítenie kell, de nemcsak az Egyesült Államoknak, hanem minden tagországnak a ráeső részt – mondta a dollárbaloldal szakértője. Azaz ezzel a lépéssel kivennék a döntést Trump kezéből, amennyiben megnyeri a novemberi amerikai elnökválasztást.

Az interjú során arról is beszélt Szent-Iványi, hogy a NATO eddig nem vállalt ilyen szerepet, hanem csak tagállami szinten adtak fegyvereket. Most sokkal konkrétabb lenne a dolog, és a katonai szervezet szerepe is fontosabb lenne. Mint fogalmazott, ha a kötelezettségvállalást úgy értelmezik, hogy csak az ezzel egyetértő NATO-tagállamok fizetnek  bele, akkor Magyarország kimaradhat ebből, de megakadályozni nem tudja.

 

Azt még a szakértő is elismerte, hogy érezhetően csökken az ukránokat támogatók száma, de hozzátette, hogy persze a legtöbben még mindig a háború pártján állnak. Odáig jutottak az okfejtésben, hogy Donald Trump miatt csökkent Ukrajna pénzelésének támogatottság Amerikában. 

De kifejtették azt is, hogy Ukrajna csak akkor veheti fel a versenyt Oroszországgal, ha még több fegyvert és még több pénzt adnak nekik a nyugatiak, mert minden más esetben Vlagyimir Putyin orosz elnök és Oroszország nyer.

 

Borítókép: Felállványozott emlékművet néz egy kislánnyal sétáló nő egy kijevi parkban (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.