Apokaliptikus felvételek a vulkánkitörésről

Indonéziában ideiglenesen kitelepítenek mintegy nyolcszáz embert – csaknem a teljes lakosságot – Észak-Sulawesi tartomány Ruang nevű szigetéről, ahol az azonos nevű vulkán többször kitört az utóbbi napokban – jelentette be szerdán az ország vulkanológiai intézete, hozzátéve, hogy vélhetően újabb kitörések várhatók.

Forrás: MTI2024. 04. 17. 10:03
null
Sitaro, 2024. április 17. Az Indonéz Vulkanológiai és Geológiai Központ felvételén izzó lávát és hamufelhõt lövell ki a Celebesztõl északra fekvõ Ruang-sziget azonos nevû hegye Sitaróból nézve 2024. április 17-én. A vulkánkitörés miatt mintegy 800 embert kellett evakuálni. MTI/EPA/Indonéz Vulkanológiai és Geológiai Központ Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tartomány fővárosától, Manadótól mintegy 100 kilométerre lévő vulkán kedden már többször kitört, 1,8 kilométer magas, forró füstoszlopot, nagy mennyiségű forró hamut és lávát lövellve a levegőbe. 

Az Indonéz Vulkanológiai és Geológiai Központ felvételén izzó lávát és hamufelhőt lövell ki a Celebesztől északra fekvő Ruang-sziget azonos nevű hegye Sitaróból nézve 2024. április 17-én. A vulkánkitörés miatt mintegy 800 embert kellett evakuálni. (Fotó: MTI/EPA/Indonéz Vulkanológiai és Geológiai Központ)
Az Indonéz Vulkanológiai és Geológiai Központ felvételén izzó lávát és hamufelhőt lövell ki a Celebesztől északra fekvő Ruang-sziget azonos nevű hegye Sitaróból nézve 2024. április 17-én. A vulkánkitörés miatt mintegy 800 embert kellett evakuálni (Fotó: MTI/EPA/Indonéz Vulkanológiai és Geológiai Központ)

A hatóságok a hegy négy kilométeres körzetén belül minden tevékenységet betiltottak, és megemelték a készültségi szintet. Ruang szigetén körülbelül 830-an élnek, a szomszédos Tagulandang szigetén helyezik őket biztonságba.

A vulkán a tájékoztatás szerint a szigeten nemrég történt földrengések miatt vált ismét aktívvá. Indonézia a kontinentális lemezek ütközése mentén kialakult, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol igen gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések, területén 127 aktív vulkán található.

Borítókép: Az Indonéz Vulkanológiai és Geológiai Központ felvételén izzó lávát és hamufelhőt lövell ki a Celebesztől északra fekvő Ruang-sziget azonos nevű hegye Sitaróból nézve 2024. április 17-én. A vulkánkitörés miatt mintegy 800 embert kellett evakuálni (Fotó: MTI/EPA/Indonéz Vulkanológiai és Geológiai Központ)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.