Háborút hirdettek a svéd bűnbandák ellen, miután agyonlőttek egy lengyel apukát

Egy tragédia az utolsó csepp volt a pohárban.

Forrás: V4NA2024. 04. 12. 7:42
Swedish Prime Minister Ulf Kristersson kneels at a temporary memorial in the centre of Skärholmen, south of Stockholm, on April 11, 2024, where a father was shot dead in an underpass (Photo: AFP/TT/Claudio Bresciani)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Agyonlőttek egy 39 éves lengyel férfit szerda este Stockholmban, miután összeszólalkozott egy helyi banda fiatal tagjaival. A férfi és fia a helyi uszoda felé kerékpározott a Stockholm déli részén fekvő Skärholmenben, amikor egy aluljáró közelében egy fiatalokból álló banda hirtelen megtámadta őket – írta meg a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Ez a megmagyarázhatatlan támadás az ország politikai közbeszédének előterébe helyezte a bűnbandák tevékenységének növekedését. 

Svédországban az elmúlt években rekordszámú lövöldözés történt, ami összefügg a bűnbandák tevékenységének drámai növekedésével, elsősorban a nagyvárosokban. A bűnbandák többségét külföldi állampolgárok uralják, akik svéd kiskorúakat toboroznak, hogy magas kockázatú munkát végezzenek, beleértve a kábítószer-kereskedelmet és a rivális bandák elleni támadásokat.

Tavaly szeptemberben Ardavan Khoshnood, a Malmői Egyetem vezető kriminológusa azt mondta Svédország az európai robbantások fővárosa, megjegyezve, hogy a skandináv ország Mexikó után a második helyen áll a világon a legtöbb bombamerényletet elkövető, jelenleg nem háborúban álló országok között.

A halálos kimenetelű lövöldözések száma is az egekbe szökött. Svédországban 2022-ben összesen 391 lövöldözést jelentettek, amelyek közül rekordszámú, 62 halálos kimenetelű volt, ami meghaladta az előző évben regisztrált 45 halálos lövöldözést. A szerdai lövöldözés csak az elmúlt hónapban a harmadik volt Skärholmenben, és a helyiek rettegnek elhagyni az otthonaikat. A környéken két másik lövöldözés során március 1-jén egy ember meghalt a szerdai támadás helyszínének közelében, március 13-án pedig egy 25 éves áldozatot szállítottak kórházba, miután lelőtték egy környékbeli óvodában.

Nem elég közhelyeket ismételgetni, itt az ideje, hogy Svédország teljes háborút üzenjen ezeknek a bűnbandáknak minden egyes tagja ellen

– jelentette ki Jimmie Akesson, a jelenleg a jobbközép svéd kormányt támogató Svéd Demokraták vezetője.

Borítókép: Ulf Kristersson svéd miniszterelnök letérdel egy ideiglenes emlékműnél a Stockholmtól délre fekvő Skärholmen központjában 2024. április 11-én, ahol agyonlőttek egy apát egy aluljáróban. (Fotó: AFP/TT/Claudio Bresciani)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.