Macron és a francia vezetés még több támogatást akar az ukránoknak

Az amerikai külügyminiszter Párizsban találkozik Emmanuel Macron francia elnökkel. A politikusok az orosz–ukrán háborúról és az izraeli helyzetről is egyeztetnek. Macron korábban azt sem zárta ki, hogy nyugati csapatok induljanak Ukrajnába harcolni.

2024. 04. 02. 7:53
MACRON, Emmanuel
Párizs, 2024. március 20. Emmanuel Macron francia elnök a néhai Philippe de Gaulle francia tengernagy és politikus állami gyászszertartásán a párizsi Invalidusok épületegyüttes díszudvarán 2024. március 20-án. Philippe de Gaulle, az egykori államfõ Charles de Gaulle tábornok fia március 13-án, 102 éves korában hunyt el Párizsban. MTI/EPA/AFP pool/Ludovic Marin Fotó: Ludovic Marin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Emmanuel Macron francia elnökkel találkozik kedden Párizsban. A megbeszélések témái között szerepel Ukrajna támogatása, az Oroszországgal vívott háború és az Izrael–Hamász konfliktus is – számolt be róla a sajtó.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter az egyiptomi hivatali partnerével, Számeh Sukrival közösen tartott sajtóértekezleten Kairóban 2024. március 21-én. Blinken kedden Macronnal egyeztet. (Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Evelyn Hockstein)
Antony Blinken amerikai külügyminiszter az egyiptomi hivatali partnerével, Számeh Sukrival közösen tartott sajtóértekezleten Kairóban 2024. március 21-én. Blinken kedden Macronnal egyeztet. (Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Evelyn Hockstein)

Ukrajna komoly bajban van, súlyos ember- és fegyverhiánnyal küzd, miközben folyamatos orosz támadásokkal kell szembenéznie. Macron és Blinken azért is találkoznak, hogy a növekvő globális kihívásokról beszéljenek – tájékoztatta a francia elnökség az AFP-t. 

Az amerikai külügyminiszter Stéphane Séjourné francia külügyi tárcavezetővel is tárgyal. Séjourné környezetének egyik tagja szerint mindkét fél azt szeretné, hogy még intenzívebb legyen Ukrajna támogatása.

A francia miniszter egyébként hétfőn Kínában sürgette Pekinget, hogy gyakoroljon nyomást Moszkvára az ukrajnai konfliktus miatt. 

Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt már, a párizsi vezetők háborús lázban égnek. Emmanuel Macron odáig ment, hogy azt sem zárta ki, hogy NATO-katonák menjenek Ukrajnába harcolni. Ez pedig szakértők szerint gyakorlatilag egyet jelentene a harmadik világháború kitörésével.

A francia külügyminisztérium közölte, hogy Séjourné és Blinken a júliusi washingtoni NATO-csúcs előkészületeiről, valamint a közel-keleti, ukrajnai és szudáni „válságokról” fognak tárgyalni.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök a néhai Philippe de Gaulle francia tengernagy és politikus állami gyászszertartásán a párizsi Invalidusok épületegyüttes díszudvarán 2024. március 20-án. Philippe de Gaulle, az egykori államfő, Charles de Gaulle tábornok fia március 13-án, 102 éves korában hunyt el Párizsban (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Ludovic Marin)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.