Magyarsága miatt támadtak egy kiskorú sportolóra Romániában

Kelemen Hunor a román vezetők fellépését sürgeti egy magyarsága miatt bántalmazott 15 éves sportoló ügyében.

Forrás: MTI, Maszol2024. 04. 05. 13:39
KELEMEN Hunor
Kolozsvár, 2024. március 21. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszédet mond Szilágyi István Kossuth-díjas erdélyi erdélyi magyar író, a nemzet mûvésze búcsúztatásán a kolozsvári Egyetemiek Házában 2024. március 21-én. Szilágyi István, a Helikon irodalmi folyóirat alapító fõszerkesztõje életének 86. évében március 13-án hunyt el méltósággal viselt betegség után. MTI/Kiss Gábor Fotó: Kiss Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Eddig és ne tovább!” – jelentette ki az RMDSZ elnöke pénteken közösségi oldalán közzétett videóüzenetében, arra reagálva, hogy egy 15 éves lugosi tornászt román társai brutálisan bántalmaztak egy edzőtáborban, „csak azért, mert magyar".

Úgy értékelte, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) magyarellenes kampánya vezetett ide, illetve az, hogy a román társadalom évek óta szó nélkül tűrte a gyűlöletkeltést.

Az RMDSZ elnöke felkérte román politikustársait és az állam vezetőit, hogy ítéljék el az esetet, mert „ezt nem lehet szó nélkül, illetve következmények nélkül hagyni, a magyarellenességet vissza kell szorítani”.

Amint a Maszolon megírták, a nyilvánosságra került információk szerint az Európa-bajnokságra készülő fiatal tornászok a resicabányai edzőtáborban mulatozásba kezdtek, alkoholt fogyasztottak, dohányoztak. Két – ugyancsak kiskorú – sportoló nekirontott a magyar nemzetiségű fiúnak. 

Állítólag kikötözték a fűtőtesthez, lenyírták a haját, levetkőztették, erőszakkal alkohollal itatták, a fejére hamuztak és szexuális játékot mímeltek vele. „Ungure” – kiabálták rá, miközben senki sem állította le a megaláztatását. 

Az áldozat másnap távozott az edzőtáborból, hazament Lugosra, ahol elmondta a szüleinek a történteket – írja a Maszol.ro portál.

Borítókép: Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszédet mond Szilágyi István Kossuth-díjas erdélyi magyar író, a nemzet művésze búcsúztatásán a kolozsvári Egyetemiek Házában 2024. március 21-én. (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.