Ukrajna tartalékai kimerülőben, már a kevésbé felszerelt egységeket is harcba küldik

Súlyos hibát vétettek az ukrán csapatok a fronton: előbb védtelenül hagyták a kelet-ukrajnai Ocseretne falut, majd miután az orosz erők bevonultak a településre, az ukrán hadsereg egy kevéssé felszerelt, nemrégiben még civil dandárt vetett be. Elemzők szerint egyértelműen láthatók annak a jelei, Kijev kezd belefáradni az orosz–ukrán háborúba.

Forrás: Forbes2024. 04. 26. 17:57
A 23. gépesített dandár ukrán gyalogos katonája. Fotó: Roman PILIPEY Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétvégén orosz drónok és felderítők Avgyijivkától nyugatra, a kelet-ukrajnai Donyeck megyében érdekes eseményeket figyeltek meg. Az ukrán lövészárkok Ocseretne falutól keletre, ahol korábban az ukrán hadsereg elit 47. gépesített dandár katonái voltak, üresen álltak, írta a Forbes.

A védtelenül hagyott település pedig remek lehetőségnek bizonyult az oroszok számára: a hadsereg 30. motoros lövészdandárja kilométereken át száguldott, hogy bevegye Ocseretnét, és a mellette fekvő Novobahmutyivkát.

Elemzők arra mutattak rá, hónapok óta a mostani volt az orosz erők  leggyorsabb előretörése, ami egyúttal azzal fenyeget, hogy Avgyijivkától nyugatra összeomlik az ukrán védelmi vonal.

Pandora szelencéje kinyílt

– kommentálta az eseményeket a Deep State ukrán elemzőcsoport.

 

Hogyan vesztették el az ukránok Ocseretnét?

Ocseretne összeomlása azzal kezdődött, hogy a 47. gépesített dandár – eleget téve a parancsoknak – kivonult a faluból. Tervek szerint a 115. gépesített dandár vette volna át helyüket, így megtartva a védelmi vonat, ám ekkor hiba csúszott a gépezetbe.

Ezt bizonyos egységek egyszerűen elb…szták

– fogalmazott Mikola Melnyik, a 47. gépesített dandár századparancsnoka.

A 47. gépesített dandár ukrán katonái. (Fotó: AFP/Genya Savilov)

Az történt ugyanis, hogy a 115. dandár nem tartotta a védelmi vonalat, gyakorlatilag átadták az oroszoknak Ocseretnét. Időközben a hadvezetés is értesült az eseményekről, utasították is a 47. gépesített dandárt, hogy térjenek vissza. Párhuzamosan a 100. gépesített dandárt is bevetették, ellentámadásra utasítva tagjait.

Utóbbi érdekessége, hogy egy félig civil egységről van szó, a védelmi minisztérium csak március végén emelte aktív haderővé.

A dandár egyébként nem tapasztalatlan, de jelentős hátránnyal szállnak be a harcokba, tekintve, hogy nincsenek felszerelve nehézfegyverzettel – például harckocsikkal, harcjárművekkel, tüzérséggel. A sikerben azonban ez nem gátolta meg őket: Prohresz falunál sikerült megállítaniuk az orosz motoros dandár, valamint a 41. egyesített hadsereg más egységeinek előrenyomulását.

Az Ukrán Védelmi Stratégiák Központja szerint jelenleg Ocseretnében és környékén az ukrán csapatok „a falu nyugati részén fenn tudják tartani állásaikat.”

 

Bajban az ukrán hadsereg

Szakértők szerint az ukránoknak egy viszonylag gyenge dandárt kellett harcba küldeniük, Ukrajna tartalékainak kimerülését erősíti meg. Az oroszok a térségben ezzel szemben egy egész harckocsihadosztályt tartanak tartalékban.

Ha az orosz 90. harckocsihadosztály bevonul Ocseretnébe mielőtt az ukrán erősítést megérkezik, akkor az orosz áttörés teljessé válhat, és ukrán katonák tízezreit kényszerítheti arra, hogy visszavonuljanak nyugat felé. Noha korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, kezdenek belefáradni a háborúba, reményre adhat okot, hogy egymilliárd dollárnyi friss hadianyag tart a háborúban álló országba.

Borítókép: A 23. gépesített dandár ukrán gyalogos katonája. (Fotó: AFP/Roman Pilipey)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.