Mintegy négyszáz francia középiskolát ért fenyegetés

Az elmúlt hetekben több intézményt is meghekkeltek, vizsgálat indult.

Forrás: MTI2024. 04. 02. 18:41
A Notre-Dame elleni merényletet hiúsított meg a francia titkosszolgálat. Fotó: YOAN VALAT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy négyszáz francia középiskola kapott merényletfenyegetéseket az elmúlt hetekben az intézmények meghekkelt digitális felületein keresztül – közölte kedden Nicole Belloubet francia oktatási miniszter.

Az elkövető vagy elkövetők módszere az volt, hogy minden iskola esetében feltörték az egyik diák e-mail-fiókját, és erről küldték el üzenetüket az intézmény összes tanári, szülői, diákpostafiókjába. A levelekhez csatoltak egy videófelvételt is, amelyen lefejezés látható. 

A tárca pszichológiai segítséget ajánlott fel azoknak a gyerekeknek és felnőtteknek, akik esetleg látták ezeket a sokkoló képeket.     

A BFM hírtelevízióban a tárcavezető elmondta: utasítást adott az oktatási intézmények üzenetküldő rendszereinek felfüggesztésére mindaddig, amíg végre nem hajtják a szükséges intézkedéseket az informatikai rendszer biztonságának szavatolására. 

A tárcavezető csütörtökön ígéretet tett arra, hogy valódi digitális pajzsot telepít e rendszerek védelmére. Az oktatási minisztérium feljelentést tett, amely alapján rendőrségi vizsgálat indult.     

A kibertámadásokkal összefüggésben csütörtökön a Párizs melletti Malakoffban előállítottak egy 17 éves gyanúsítottat.

Borítókép: Folyik a nyomozás, hogy kik lehettek az elkövetők (Fotó: Yoan Valat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.