Muzulmán ünnepek megtartását szorgalmazzák az olasz iskolákban

Erősödnek az iszlámosodási folyamatok Olaszországban.

2024. 04. 09. 10:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A muzulmán ünnepek megtartását szorgalmazzák az olasz felsőoktatási intézményekben. Egyre erősebb a nyomásgyakorlás Olaszországban, hogy ne csak a keresztény, hanem a muzulmán ünnepek is bekerüljenek az iskolai kalendáriumba. A legfrissebb sajtóforrások szerint a milánói politechnikum diákjai azt kérik, hogy a ramadán zárónapját, valamint a júniusban esedékes áldozat ünnepét is nyilvánítsák tanítási szünetnek, ugyanúgy, ahogyan a keresztény ünnepeket. 

Úgy vélik, az oktatás felfüggesztése a más kultúrájú diákok iránti tisztelet és befogadás gesztusa lenne, a kulturális és vallási különbségek elismerése és értékelése. Egyben segítené a társadalmi kohéziót, a különböző kultúrák közötti kölcsönös tiszteletet, amely a demokratikus és pluralista társadalmak alapja. Feltehetően más olasz nagyvárosokban is kezdeményezni fogják a muzulmán diákegyletek vallási ünnepeik bevezetését. A kérdés azt követően fogalmazódott meg, hogy a Milánó melletti Pioltellóban egy iskola igazgatója úgy döntött, tanítás nélküli napnak nyilvánítja április 10-ét, a ramadán záró napját. Az újfajta kezdeményezést azzal indokolta, hogy a tanulók negyven százaléka muzulmán közösség tagja, így aznap nem vennének részt az oktatásban, így a többiek sem tudnának haladni a tanagyaggal.

Ezt követően Sienában a külföldieknek fenntartott egyetem is bejelentette, ők is tiszteletben kívánják tartani a muzulmán diákok kultúráját, így a ramadán zárónapján nem lesz tanítás. Ali Adu Shwaima imám, a milánói iszlám központ elnöke felhívást intézett minden felsőoktatási intézmény vezetőjéhez, hogy tartsák tiszteletben a muzulmán közösség ünnepeit. 

Elmaradott középkori gondolkodásúnak nevezte azokat, akik a keresztény kultúra elleni támadásként értékelik és ellenzik a muzulmán ünnepek bevezetését az iskolákban. 

A jobboldali politikusok szerint ez a nyugati értékek és kultúra feladását jelentené, a baloldal szerint azonban megkönnyítené az idegenek beilleszkedését. Az olasz oktatásügyi miniszter, Giuseppe Valditara a kérdésben már korábban úgy nyilatkozott, semmifajta idegen ünnep nem kerülhet be az iskolai kalendáriumba, csak a keresztény hagyományokra emlékező ünnepek, amelyeket az állam és a Vatikán közötti megállapodás rögzít.

Azt is hangsúlyozta, megköveteli a szabályok tiszteletben tartását. Silvia Sardone, a Liga európai parlamenti képviselője úgy fogalmazott, Európa válaszúthoz érkezett. Kérdés, hogy a kontinens lakosságra képes lesz-e ellenállni a hagyományai és szimbólumai, gyökerei eltörlésére irányuló alattomos próbálkozásoknak? A jobboldali politikus leszögezte, a saját identitásunkról való lemondás nem segíti az integrációt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay, Tho-Ge)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.