Vészhelyzetet hirdettek a napfogyatkozás miatt

Komoly veszélyekre figyelmeztet Indiana állam kormányzója. A napfogyatkozás nagyon sok mindenre hatással lehet.

2024. 04. 05. 22:00
napfogyatkozás (Forrás: Pexels)
napfogyatkozás (Forrás: Pexels) Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eric Holcomb, az egyesült államokbeli Indiana állam kormányzója az április 8-i teljes napfogyatkozás miatt az egész államban vészhelyzetet rendelt el.

A republikánus tisztségviselő szerint ugyanis a különleges esemény miatt az Indianába érkező látogatók száma megterhelheti az állam kommunikációs, közlekedési és vészhelyzeti reagálási rendszereit. 

Indiana az Egyesült Államokban az egyik legjobb hely a teljes napfogyatkozás megtekintésére, a csillagászati előrejelzések szerint itt teljesen nyomon követhető lesz, ahogy a Földről nézve a Hold elhalad a Nap előtt, és egy rövid időre teljesen eltakarja azt. 

Az államunkban az eseményt megtekintő emberek nagy száma megterhelheti és/vagy megzavarhatja az elsősegélynyújtó, közbiztonsági kommunikációs és vészhelyzeti reagálási rendszereket, és így technológiai vagy egyéb vészhelyzet alakulhat ki 

– mondta Holcomb, hozzátéve, hogy a vészhelyzetről szóló rendeletet elővigyázatosságból adták ki, hogy más államokból vészhelyzeti erőforrásokat tudjanak bevonni, amennyiben ez szükséges. Holcomb a közösségi oldalán is megosztott tippeket, hogy mindenki biztonságosan csodálhassa meg a különleges természeti jelenséget. 

Utoljára egyébként 1869-ben volt teljes napfogyatkozás az állam felett, április 8. után pedig a következő várhatóan csak 75 év múlva következik be.

Indiana állam számára elsődleges fontosságú, hogy felkészüljön a lakosság egészségének, biztonságának és jólétének védelmére ezen esemény kapcsán, valamint hogy felkészüljön az esetlegesen felmerülő vészhelyzetekre való gyors és hatékony reagálásra

– áll a rendeletben, írja a Zero Hedges amerikai hírportál. 

Az Egyesült Államok más államainak tisztviselői is kiadtak tanácsokat vagy figyelmeztetéseket a csillagászati esemény előtt. Az ohiói Summit megye hatóságai például azt tanácsolták a lakosoknak, hogy „maradjanak otthon” a turisták várható tömegei miatt kialakuló közlekedési torlódások elkerülése érdekében, míg az illinois-i közlekedési minisztérium tisztviselői arra figyelmeztettek, hogy egyes területeken hatalmas tömeg alakulhat ki.

100-200 ezer fős tömeg várható a fő „nézőtéren” Illinois déli részén. A napfogyatkozás előtti és utáni órákban a környező utakon nagy torlódások várhatóak – közölte az illinois-i hivatal. 

Texasi vészhelyzetek a napfogyatkozás miatt

Texasban is több megye hirdetett vészhelyzetet a közelgő, április 8-i teljes napfogyatkozás nyomán a potenciálisan nagy forgalom és a torlódások miatt.

Hétfőn a Bosque megyei katasztrófavédelmi hivatal a nagy forgalom miatt rendkívüli állapotot hirdetett ki, és felhatalmazza a megyét, hogy „minden olyan intézkedést megtegyen, amely az élet, a biztonság és a kritikus infrastruktúra védelme érdekében szükséges”.

A Bosque megyében tartózkodók száma várhatóan jelentősen megnő, mivel „több tízezer látogató” utazhat a területre a napfogyatkozás megtekintésére, ami valószínűleg megterheli a helyi erőforrásokat és üzemanyagkészleteket – közölték a tisztviselők. Forgalmi torlódások várhatóak, ami a vészhelyzet kihirdetését indokolja, mivel „rendkívüli intézkedéseket kell hozni Bosque megye lakosainak és látogatóinak közegészségügyi, biztonsági és jóléti védelme érdekében” – írták.

Travis megye, amelyhez Austin főváros tartozik, a múlt hónapban hasonló nyilatkozatot adott ki a várható tömeg mérete miatt. Andy Brown bíró elmondta, hogy a megye lakossága potenciálisan megduplázódhat a teljes napfogyatkozás körüli napokban.

„Szuper izgalmas látni ezt az egyszeri eseményt” – mondta a tisztviselő. 

Az teszi különlegessé, hogy ez egy természeti jelenség, és nem tudjuk befolyásolni a körülötte lévő időjárást. Tehát rengeteg olyan változó van, amit nem tudunk ellenőrizni

– tette hozzá. 

A Dallas Morning News szerint a Texas Hill Country lehet az egyik legjobb hely a napfogyatkozás megtekintésére az Egyesült Államokban, a turisták jelentős beáramlása azonban „rendkívüli forgalmi torlódásokat okozhat az utakon, óriási terhet róhat az elsősegélynyújtókra és a kórházi rendszerre, elszívhatja az élelmiszer- és üzemanyagkészleteinket, és valószínűleg túlterhelheti a városi és megyei infrastruktúrát – mondta Rob Kelly Kerr megyei bíró a múlt hónapban.

Borítókép: Illusztráció, napfogyatkozás (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.