Vizsgálatot indítanak az uniós választásokba való feltételezett orosz beavatkozás miatt

A belga hírszerző szolgálatok megerősítették az oroszbarát beavatkozó hálózatok létezését – jelentette ki a belga miniszterelnök Brüsszelben.

2024. 04. 12. 13:03
CROO, Alexander De
Brüsszel, 2024. április 12. Alexander De Croo belga miniszterelnök sajtóértekezletet tart a január elején kezdõdött féléves belga EU-elnökség elsõ három hónapjának eredményeirõl Brüsszelben 2024. április 12-én. Belgium január 1-jétõl június 30-ig tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alexander De Croo belga miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy 

vizsgálatot indít a júniusi európai uniós választásokba való feltételezett orosz beavatkozás ügyében, mondván, hogy országa hírszerző szolgálata megerősítette egy olyan hálózat létezését, amely megpróbálja aláásni az Ukrajnának nyújtott támogatást.

„A belga hírszerző szolgálatok megerősítették az oroszbarát beavatkozó hálózatok létezését, amelyek több európai országban és itt, Belgiumban is tevékenykednek” – fogalmazott sajtótájékoztatóján De Croo, hívta fel rá a figyelmet a Le Monde francia lap. 

Mint mondta, 

Hírszerző szolgálatunk szerint Moszkva céljai nagyon világosak. A cél az, hogy több oroszbarát jelöltet válasszanak az Európai Parlamentbe, és hogy megerősítsenek egy bizonyos oroszbarát narratívát ebben az intézményben.

De Croo, akinek országa tölti be az Európai Unió soros elnökségét, azt mondta, hogy „a cél nagyon világos: az Ukrajnának nyújtott meggyengült európai támogatás Oroszország érdekeit szolgálja a csatatéren, és ez a valódi célja annak, amit az elmúlt hetekben lelepleztek”.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, a belga miniszterelnök március végén beszélt először arról, hogy Oroszország EP- képviselőket keresett meg és fizetett azért, hogy azok népszerűsítsék az orosz propagandát Brüsszelben, és elmondta, hogy

„Szoros együttműködés alakult ki” a belga és a cseh titkosszolgálatok között egy orosz propagandahálózat szétzúzására.

A belga miniszterelnök akkor a cseh kormány azon döntésére utalt, amely szankcionálja a Voice of Europe híroldalt, amely Prága szerint egy oroszbarát befolyásolási akció része.

Borítókép: Alexander De Croo belga miniszterelnök sajtóértekezletet tart a január elején kezdődött féléves belga EU-elnökség első három hónapjának eredményeirõl Brüsszelben 2024. április 12-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.