Élő közvetítés
Románia
ÉLŐ
Ukrajna

A volt lengyel kormányfő elárulta, ki érezheti magát biztonságban

A hazák Európája a cél, egy olyan Európai Unió, amely biztonságos, virágzó, de tiszteletben tartja a tagállamok szuverenitását. Erről beszélt Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök.

2024. 05. 26. 16:40
Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök, a Jog és Igazságosság párt alelnöke (Fotó: NurPhoto via AFP/Maciej Luczniewski)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Javában zajlik az európai parlamenti választási kampány Lengyelországban is. Mateusz Morawiecki, a Jog és Igazságosság alelnöke egy fórumon arról beszélt, hogy Donald Tusk és baloldali kormánya megpróbálja befeketíteni a jobboldalt. – A hatalmon lévők jelenleg azzal vádolnak bennünket, hogy Oroszországnak dolgozunk. Ilyen arcátlan hazugságot már régóta nem hallottunk a lengyel közéletben. Mi vagyunk azok, akik mindent megteszünk a lengyel hadsereg megerősítéséért és a biztonság fokozásáért. Mindent megtettünk, hogy gátat szabjunk az orosz agressziónak – fogalmazott az egykori miniszterelnök. 

Morawiecki szerint amikor a Jog és Igazságosság párt megkezdte kormányzását, 38 milliárd zloty jutott a hadseregre, most több mint háromszáz százalékkal több.

Ez nem a semmiből történt

– hívta fel a figyelmet Morawiecki. Felsorolta a PiS-kormányok biztonsággal kapcsolatos érdemeit. A volt miniszterelnök listáján szerepeltek a szövetségesektől történő fegyvervásárlások, de a lengyelországi fegyveripar bővítése is.

Mert csak az érezheti magát biztonságban, akinek saját fegyveripara és saját lőszerprogram-kapacitása van.

– mondta a Jog és Igazságosság parlamenti képviselője. 

Kiemelte, hogy Brüsszelben olyan jogalkotási munka folyik, amely hatással van arra, hogy mi történik Lengyelországban. Hangsúlyozta:

Erős képviselőink vannak, erős jelöltcsapatunk, világos hétpontos tervünk van és pozitív elképzelésünk az Európai Unióról mint a hazák Európájáról. Egy olyan Európát, amely biztonságos, virágzó, de amely tiszteletben tartja a tagállamok szuverenitását is.

Zbigniew Rau, a Jog és Igazságosság európai parlamenti képviselője is felszólalt a fórumon. Arról beszélt, hogy Donald Tusk kormányának tevékenységét figyelve bőven van ok az aggodalomra. Ilyen például az 1997-es, hatályos NATO–Oroszország okmány, amely azt mutatja, hogy az 1999-ben és később csatlakozott országok a NATO-hoz valójában a mai napig másodosztályú tagok.

Borítókép: Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök, a Jog és Igazságosság párt alelnöke (Fotó: NurPhoto via AFP/Maciej Luczniewski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.