Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Amerikai rakétákkal támadja a krími területeket Ukrajna + videó

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a tegnap esti órákban nyolc ATACMS rakétát és két tengeri drónt semmisítettek meg a Krím partjainál.

Forrás: RIA Novosztyi2024. 05. 30. 10:26
Egy ATACMS (Army Tactical Missile System) rakéta, amelyet egy ismeretlen helyről bocsátanak fel. Fotó: Dél-koreai Védelmi Minisztérium Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna ATACMS rakétákkal, drónokkal és tengeri drónokkal támadt orosz területeteket, a támadást az orosz fegyveres erők tegnap este meghiúsították – közölte az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata.

„Nyolc operatív-taktikai rakétát semmisítettek meg az Azovi-tenger felett, valamint nyolc harci drónt (UAV) fogott el a Fekete-tenger vizei felett a Krím félsziget partjainak közelében a szolgálatban lévő légvédelem” – adta hírül a RIA Novosztyi.

Ezenkívül a Fekete-tengeren kilőttek két, a Krím irányába haladó, személyzet nélküli hajót.

Oleg Krjucskov, a régió vezetőjének tanácsadója elmondta, két komphajó Kercsben az ellenséges támadás elhárítása közben kilőtt rakéták lehulló törmelékei miatt sérült meg – az üvegük tört be. A tengerészek és a civilek között nem volt áldozat.

Az Egyesült Államok hadseregének taktikai rakétarendszere (ATACMS) látható, amint egy rakétát lő ki egy ismeretlen helyről Dél-Korea keleti partján egy élőtüzelő gyakorlat során. (Fotó: AFP/Dél-Koreai Védelmi Minisztérium)
Az Egyesült Államok hadseregének taktikai rakétarendszere (ATACMS), amint egy rakétát lő ki egy ismeretlen helyről Dél-Korea keleti partján egy élőtüzelő gyakorlat során (Fotó: AFP/Dél-Koreai Védelmi Minisztérium)

Az MGM–140 Army Tactical Missile System (röviden ATACMS) kis hatótávolságú, inerciális irányítórendszerrel ellátott harcászati ballisztikus rakéta. Az 1980-as évek végén a Ling-Temco-Vought (LTV) vállalat fejlesztette, amely később felvásárlások révén a Lockheed Martinhoz került. A szilárd hajtóanyagú rakétahajtóművel ellátott fegyver egyes változatainak hatótávolsága eléri a háromszáz kilométert. A rakétát a lánctalpas M270 MLRS, valamint a gumikerekes M142 HIMARS rendszerből lehet indítani. Egy indítójármű egy rakétát tartalmazó hordozó-indító konténerrel rendelkezik. 1991-ben rendszeresítették az Egyesült Államok fegyveres erőinél. A rendszer első harci alkalmazására az 1991-es Öböl-háborúban került sor. 2023 őszétől az Ukrán Fegyveres Erők is alkalmazzák, 2024 márciusában pedig a nagyobb hatótávolságú változat is megjelent Ukrajnában.

Az ukrán fegyveres erők rendszeresen lövik az orosz határ menti területeket, dróncsapásokat hajtanak végre és szabotázsakciókat szerveznek.

Május 23-án a krími Szimferopol körzetét ért ukrán támadásban két járókelő meghalt. Más csapások egy üres közműlétesítményt értek Alushtánál. Szevasztopolban és a Krímben terrorveszélyre való figyelmeztetés van érvényben.

Az egyre nagyobb orosz nyomás hatására az Antony Blinken által vezetett külügyminisztérium vezetésével heves vita folyik az amerikai adminisztráción belül az USA által szállított fegyverek orosz területeken való felhasználásáról szóló tilalom enyhítéséről, amely lehetővé tenné az ukránoknak, hogy az Oroszországon belüli rakéta- és tüzérségi kilövőhelyeket is elérjék – írja korábban a The New York Times.

Borítókép: Egy ATACMS (Army Tactical Missile System) rakéta, amelyet egy ismeretlen helyről bocsátanak fel (Fotó. AFP/Dél-koreai védelmi minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.