Deutsch Tamás: Európa legyen európai, demokratikus és szabad

Európa legyen újra békeprojekt, legyen a nemzeti és európai szuverenitás erős projektje, legyen a sokszínűségben egységes, legyen újra az egyenrangú és egyenjogú országok együttműködése, legyen európai, demokratikus és szabad – mondta a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője, a Fidesz–KDNP európai parlamenti listavezetője csütörtökön Budapesten, a XXI. Század Intézet konferenciáján.

Forrás: MTI2024. 05. 02. 15:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Deutsch Tamás az Utat mutatunk Európának – húsz éve tagja Magyarország az uniónak című konferencián úgy vélekedett, hogy 20 év után az unióban nagyobbak a bajok, mint amilyennek látszanak. Szerinte a problémák abból fakadnak, hogy az EU 15 tagállama nem volt felkészülve a bővítésre, Európa újraegyesítésére 2004-ben, valamint hogy a nyugat-európai elitek gondolkodását az az évszázados mintázat határozza meg, hogy ők mindenben jobbak, gazdagabbak, ügyesebbek nálunk. 

A maastrichti szerződés aláírását ősbűnnek nevezte, mert ezzel – mint mondta – a politikai integrációt alapszerződésbe iktatták. 

További gondnak nevezte, hogy Európa ütemet vesztett a világrendi átalakulásában, a korábban remek teljesítményre képes Európa mellett elszaladtak a versenytársai, ezt azonban nem vette észre. Azt is mondta, hogy Európában progresszív, liberális hatalomátvétel zajlik, új totalitarizmus épül ki, Brüsszelben például ezt a rendezvényt nem lehetne megtartani.

Szerinte az Oroszországgal szemben alkalmazott politika abból a belső szankciós politikából nő ki, amelyet Magyarországon és Lengyelországon kísérleteztek ki, hogy miként lehet a jog szabályait figyelmen kívül hagyva országokat uniós fejlesztési pénzektől megfosztani.

Végül arra is rámutatott, hogy a 2012-ben Nobel-békedíjat kapott unió ma a leghangosabb uszító az orosz–ukrán háborúban. – Ennek ellenére nem járunk az unióval való viszony befejezésénél, most kell még nagyobb szeretettel, törődéssel, lendülettel fordulni felé – fogalmazott a képviselő.

Borítókép: Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő, a kormánypártok listavezetője az uniós választásokon (Forrás: Facebook/Deutsch Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.