Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Erdélyi javaslat: magyarellenesek ellen magyar szavazattal lehet felvenni a harcot

Magyarellenesek ellen magyar szavazattal lehet felvenni a harcot – vélekedik a Romániai Magyar Demokrata Szövetség.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Sárkány ellen sárkányfűvel, magyarellenesek ellen magyar szavazattal lehet felvenni a harcot – mondta Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) megerősödésével kapcsolatban. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa a Maszol erdélyi portálnak nyilatkozva úgy fogalmazott, minél több magyar szavazat lesz a június 9-i romániai választásokon, annál kisebb lesz az AUR ereje. 

Ha az RMDSZ ott van a döntéshozó struktúrákban, akkor az AUR eljelentéktelenedik. Az RMDSZ európai parlamenti jelenléte azt jelenti, hogy fel tudjuk velük venni a harcot Brüsszelben, az RMDSZ parlamenti ereje pedig a garancia arra, hogy nem fogja az AUR vezetni ezt az országot

– hangsúlyozta a városvezető. Mint mondta, amikor az AUR betört az úzvölgyi temetőbe, majd a román politikába, felszínre kerültek azok, akik egy homogén, ortodox Romániát szeretnének, és akik szemében az erdélyi magyar közösség „kavics a gépezetben”. 

Az AUR magyarellenességének veszélyeiről írt az egyik legismertebb román publicista, Sabina Fati. Mint a Deutsche Welle romániai kiadásának honlapján megjelent elemzésében fogalmazott, az elmúlt harminc évben a különböző politikai színezetű román radikálisok mindig felhasználták a „magyar veszélyt”.  Szerinte a nacionalista beszéd régi formájában tér most vissza az AUR előadásában. A szerző megemlítette, hogy tavaly, miután a bíróság az úzvölgyi temetőben a román katonák emlékére illegálisan állított ötven kereszt elbontásáról döntött, George Simion az RMDSZ „sovinizmusáról” és a romániai hatóságok megalázkodásáról beszélt. Az 1990-es marosvásárhelyi „fekete márciusra” emlékeztetve Sabina Fati azt írta, az utcai erőszak gyakran a politikai laboratóriumokban kezdődik, a közelmúltban pedig a verbális erőszak gyakran fizikai erőszakot szült.

Borítókép: Antal Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa (Fotó: MTI/Kátai Edit)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.