Következő mérkőzések
Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna

Ez állhat az orosz katonai vezetők letartóztatása hátterében

Az elmúlt pár hétben több tábornokot tartóztattak le Oroszországban vesztegetés és korrupció gyanújával. A honvédelmi tárca éléről távozó Sojgu utódja Andrej Belouszov ezzel is azt hangsúlyozza, hogy nem tűr korrupciót a hadban álló ország hadseregében, mondta el lapunknak Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

2024. 05. 24. 11:24
A résztvevők 2024. május 9-én, Szentpétervár központjában, a Dvorcovaja téren készülnek a győzelem napi katonai felvonulásra. Oroszország a náci Németország felett aratott második világháborúban aratott győzelem 79. évfordulóját ünnepli Fotó: Olga MALTSEVA Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előzetes letartóztatásba helyezték Vagyim Samarin altábornagyot, a fegyveres erők híradástechnikai főcsoportfőnökségének vezetőjét, a vezérkari főnök helyettesét különösen nagy értékű vesztegetés elfogadása miatt. Az elmúlt hónap során több tábornokot tartóztattak le Oroszországban, köztük Tyimur Ivanovot, a  korábbi honvédelmiminiszter-helyettest, Jurij Kuznyecovot, a katonai tárca személyzeti osztályának vezetőjét és Ivan Popovot, a déli katonai körzet 58. hadseregének volt parancsnokát.

Szergej Sojgu (b)a Biztonsági Tanács titkára és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter részt vesz az orosz elnök katonai vezetőkkel való találkozóján 2024. május 15-én Moszkvában. (Fotó: AFP/Vjacseszlav PROKOFYEV)
Szergej Sojgu (balra), a Biztonsági Tanács titkára és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter részt vesz az orosz elnök katonai vezetőkkel való találkozóján 2024. május 15-én Moszkvában (Fotó: AFP/Vjacseszlav Prokofjev)

Május közepén Andrej Belouszov váltotta Szergej Sojgut az orosz védelmi tárca élén. A személycsere azt mutatja, hogy az orosz védelmi tárcának most egy olyan gazdasági szakemberre van szüksége, aki még jobban képes lehet arra, hogy összehangolja a hadipari termelést és az orosz gazdaság működését, mondta lapunknak erről korábban Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint az látszik, hogy mind Oroszországban, mind Ukrajnában a hadseregen belül a korrupció általános.

Ukrajnában a honvédelmi miniszter és Zelenszkij egyaránt bejelentették, hogy nincs több korrupció, mire néhány nappal később kiderült, hogy csak a honvédelmi tárcánál rövid idő alatt eltűnt 92 milliárd forintnyi összeg

– mondta a szakértő.

Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter részt vesz az orosz elnök katonai vezetőivel tartott találkozóján Moszkvában 2024. május 15-én. (Fotó: AFP/Vjacseszlav PROKOFYEV)
Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter részt vesz az orosz elnök katonai vezetőivel tartott találkozóján Moszkvában 2024. május 15-én (Fotó: AFP/Vjacseszlav Prokofjev)

Oroszországban most új honvédelmi miniszter van. Belouszov első mondata úgy hangzott, hogy hibázni lehet, hazudni nem! Most letartóztatták a vezérkari főnök helyettesét, de pár nappal korábban a háromcsillagos Ivanov tábornokot tartóztatták le, aki a honvédelmi miniszter egyik államtitkára volt .

Ivanovot csaknem 1,2 milliárd rubel (mintegy 4,8 milliárd forint) kenőpénz elfogadásának gyanújával április végén vették őrizetbe. A nyomozás szerint a védelmi minisztérium cégei „ellentételezés nélkül végeztek el építési és javítási munkálatokat a feltehetően Ivanov tulajdonában lévő létesítményekben. Ivanov ártatlannak vallotta magát.

Úgy néz ki, hogy az oroszok megpróbálják visszaszorítani a korrupciót, ezek a letartóztatások annak a jelei, hangsúlyozta Nógrádi György.

Borítókép: A résztvevők 2024. május 9-én, Szentpétervár központjában, a Dvorcovaja téren készülnek a győzelem napi katonai felvonulásra. Oroszország a náci Németország felett aratott második világháborúban aratott győzelem 79. évfordulóját ünnepli (Fotó: AFP/Olga Maltseva)
 


 

 


 


 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.