Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Ez történhet a migrációs paktummal az uniós választás után

Drámai hatásai lehetnek a tömeges illegális migrációnak.

2024. 05. 26. 21:51
Tömegével érkeznek az illegális migránsok Európa partjaihoz (Fotó: AFP/Sameer Al-DOUMY)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gabriel Attal francia miniszterelnök a France 2 televíziós vitaműsorban azzal dicsekedett, hogy sikerült rávenni a kelet-európai országokat a migrációs paktum aláírására. 

Ami számít, az a hatás, és ez drámaian rossz Lengyelország és térségünk országai számára

– reagált a francia kormányfő kijelentésére Ryszard Czarnecki, a Jog és Igazságosság (PiS) lengyel jobboldali párt politikusa egy beszélgetős műsorban. Mint a politikus hangsúlyozta, a francia miniszterelnök őszintesége a lengyelországi kormánypropagandával szorosan összefügg.

A műsorban felmerült az is, hogy a migrációs paktum sorsa megváltoztatható-e a júniusi európai parlamenti választások után egy esetleges jobboldali előretörés esetén.

Természetesen, igen. Emlékeztetnék mindenkit arra, hogy két évtizeddel ezelőtt az Európai Parlament – akkor még kevesebb hatáskörrel, mint most –  kikényszerítette az egész Európai Bizottság lemondását. Ha képesek voltunk Jacques Santer bizottságának lemondását kikényszeríteni, akkor miért ne blokkolhatnánk valamit, ami még el sem kezdődött? A migrációs paktum 2026-ban lép érvénybe. Vagy miért ne blokkolhatná ez az új Európai Parlament az európai zöldmegállapodást?

– tette fel a kérdést egyfajta válaszként a lengyel jobboldali politikus, aki szerint minden csak politikai akarat kérdése. 

Borítókép: Tömegével érkeznek az illegális migránsok Európa partjaihoz (Fotó: AFP/Sameer Al-Doumy)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.