Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Közpénzből reklámozhatta saját könyvét a spanyol miniszterelnök

Az Hazte Oír nevű egyesület szerdán feljelentést tett a szocialista Pedro Sánchez ellen sikkasztás gyanúja miatt.

2024. 05. 30. 18:41
SÁNCHEZ, Pedro
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök MTI/EPA
Fotó: Olivier Matthys Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közpénzből finanszírozhatta saját könyvének népszerűsítését a spanyol miniszterelnök. 

Az Hazte Oír (Hallasd magad) nevű egyesület szerdán feljelentette a Legfelsőbb Bíróságon Pedro Sánchezt sikkasztás gyanúja miatt. 

Ez az a szervezet, amelyik kezdeményezte a kormányfő felesége ellen korrupció miatt indult bírósági vizsgálatot is, amely április óta folyamatban van. Begona Gómez az elmúlt években visszaélhetett pozíciójával és állami szerződésekhez, illetve támogatásokhoz segíthetett hozzá olyan cégeket és vállalkozókat, akikkel személyes kapcsolatban állt. 

Sánchezt azzal gyanúsítják, hogy tavaly decemberben közpénzt használt fel a Tierra firme (Szárazföld) című könyvének népszerűsítésére. Az egyesület szerint a gyanút csak megerősíti, hogy a kormány nem hajlandó nyilvánosságra hozni a Sánchez és a könyvkiadó cég közötti szerződést arra hivatkozva, hogy az a miniszterelnök magánszférájához tartozik.

Az a nyereség, amelyet Pedro Sánchez ennek a könyvnek az eladásából szerez és amelyet közpénzekből reklámoztak közvetlenül az ő személyének hoz hasznot. (...) Két ellentétes elemet kívánunk kiemelni: a magánszerződést és a nyilvános terjesztést, melynek költségeit az államkassza vállalta

 – írta az Hazte Oír a benyújtott feljelentésben.

A szervezet azzal érvel, hogy ezek a tények a spanyol btk. szerint magáncélú sikkasztásnak minősülhetnek és a bűncselekményt elkövető hatóságot vagy köztisztviselőt felelősségre vonhatóvá teszik. 

Kiemelik azt is, hogy egy magánéletben írt könyv bemutatásának elősegítése nincs kapcsolatban a miniszterelnök közfeladataival, vagyis ez egy olyan mű, amelyben Pedro Sánchez személyes minőségében jelenik meg, nem pedig intézményi funkcióival összefüggésben.

A tavaly decemberi könyvbemutatót ennek ellenére a kormány saját honlapján és közösségi oldalain keresztül élőben közvetítette, de az általuk bérelt egyéb szolgáltatásokat, például fodrászt és sminkest, a fotósokat és a logisztikai céget is az államkasszából kiemelt pénzből finanszírozhatták.

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.