Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Peszkov kisajátításnak nevezte az EU döntését az orosz vagyonból származó bevételek felhasználásáról

A Kreml kommentálta az orosz vagyonból származó bevételek felhasználásáról szóló döntést. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint Moszkva továbbra is értékelni fogja a döntés következményeit és az arra adandó lehetséges választ.

Forrás: Rg.ru2024. 05. 22. 17:34
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője 2024. január 24-én. Fotó: Mikhail METZEL Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió korábban döntést hozott a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételekkel kapcsolatban. A rendelet május 23-án lép hatályba. A határozat értelmében ezeknek a forrásoknak a 90 százaléka az EU költségvetésébe kerül Kijev katonai támogatásának későbbi finanszírozására. A fennmaradó összeget Brüsszel potenciális kockázatainak fedezésére fordítják.

A Szputnyik képén Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője 2024. január 24-én (Fotó: AFP/Mikhail Metzel)

Az ilyen döntések, bár látjuk, hogy óvatosak, tisztában van annak potenciális veszélyével és következményeivel, de a megszorítási lehetőség sem más, mint kisajátítás

– mondta a Kreml szóvivője, írta az Rg.ru.

Peszkov szerint ezen bevételek más célokra való átcsoportosítása a nemzetközi pénzügyi rendszer minden szabályának és normájának megsértése.

Szorosan figyelemmel fogjuk kísérni, hogy ez hogyan valósul meg. A következmények és a válaszlépések értékelése folyamatban van

– tette hozzá Peszkov.

A Kreml régi-új sajtótitkára arról is beszélt, hogy Moszkva észrevette, hogy az elmúlt hetekben a nemzetközi pénzintézetek vezetői többször is felszólították őket, hogy térjenek észhez, és ne tegyenek olyan lépéseket, amelyek elkerülhetetlenül károkat okoznak a nemzetközi pénzügyi és gazdasági rendszerben.

Korábban az EU vagyonnal kapcsolatos oroszellenes politikáját az orosz külügyminisztérium „szabályok és korlátozások nélküli játéknak” tekintette. Tallinn Kijevnek adja a zárolt orosz vagyont, ami Moszkva szerint egyenesen lopás, írt róla lapunk korábban.

Május 15-én az észt parlament törvényt fogadott el az Oroszországi Föderáció befagyasztott vagyonának felhasználásáról. Hatvanöt képviselő megszavazta azt a dokumentumot, amely lehetővé teszi, hogy Tallinn blokkolt orosz eszközöket utaljon át Kijev megsegítésére. 

Borítókép: Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője 2024. január 24-én (Fotó: AFP/Mikhail Metzel)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.