Kreml: Rablás Josep Borrell terve

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvívője szerint egyszerű rablás lenne Borrell terve, ami aláásná Európa hírnevét.

Forrás: Reuters2024. 03. 20. 21:47
Kremlin spokesman Dmitry Peskov
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Fotó: Sefa Karacan Forrás: AFP/Anadolu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szervezett rablás és lopás Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselőjének azon javaslata, hogy az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó bevételek kilencven százalékát elvegyék, és Ukrajnának fegyvervásárlásra használják fel – jelentette ki szerdán a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov.

BORRELL FONTELLES, Josep; SMIHAL, Denisz
Josep Borrell (j) és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök (Fotó: Olivier Hoslet)

Josep Borrell az EU-Ukrajna Társulási Tanács első ülését követően azt javasolta, hogy a befagyasztott orosz vagyon évente mintegy hárommilliárd eurót kitevő nyereségének kilencven százaléka az Európai Békekereten, tíz százaléka pedig az EU általános költségvetésén keresztül támogatná Ukrajnát. A pénzt újjáépítésre, valamint az ország hadiipari bázisának erősítésére fordítanák

 Az orosz vagyon nyeresége a jövőben ukrán katonai és civil célokat szolgál majd

 – emelte ki.

A Kreml szerint az ilyen tervek – ha megvalósulnak – tönkretennék Európa hírnevét mint a tulajdonjogok megbízható őre, és hosszú évekig tartó pereskedéshez vezetnének. – Az európaiak jól tudják, milyen károkat okozhatnak az ilyen döntések gazdaságukban, imázsukban és hírnevükben, mint a tulajdonjog sérthetetlenségének védői – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

– Ha ez megtörténik, a kár elkerülhetetlen lesz. Azok a személyek, akik részt vesznek az ilyen döntések meghozatalában, azok az államok, amelyek ezt eldöntik, természetesen hosszú évtizedekre pereskedéssel nézhetnek szembe – tette hozzá.

A befagyasztott orosz vagyon mintegy hetven százalékát a belgiumi Euroclear központi értéktárban tartják, amely 190 milliárd eurónak felel meg.

Amikor Borrell tervéről kérdezték, Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője egyszerűen annyit mondott, hogy ez egyszerű rablás és lopás. Zaharova azt is kijelentette, hogy Oroszország nem hagyja szó nélkül és válaszolni fog, ha a Nyugat lép az orosz vagyon elkobzásával kapcsolatban. Oroszország kijelentette, hogy fellép a nyugati vagyon ellen, ha saját vagyonát lefoglalják.

Borítókép: Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője (Fotó: AFP/Anadolu/Sefa Karacan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.