Az Európai Unió külügyi főképviselője több cselekvést vár az Egyesült Államoktól is

Több cselekvést sürgetett a gázai övezeti helyzet rendezése érdekében Washington részéről is szerdán az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki szerint a gázai lakosság túlélése forog kockán.

Forrás: MTI2024. 03. 14. 6:00
BORRELL FONTELLES, Josep
New York, 2024. március 12. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztoságpolitikai fõképviselõje nyilatkozik a sajtó képviselõinek az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése után a világszervezet New York-i székházában 2024. március 12-én. MTI/EPA/Justin Lane Fotó: Justin Lane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Josep Borrell Washingtonban az amerikai külügyminiszterrel folytatott tárgyalását megelőzően elismerését fejezte ki az amerikai kormányzatnak, hogy erőfeszítéseket tesz az emberi szenvedés csökkentése érdekében. Megállapította egyúttal, hogy a sajnálkozás kevés, cselekvésre van szükség. Ezek közé sorolta a minél több szárazföldi határátkelő megnyitását a segélyszállítmányok előtt, és a tengeri segélyútvonal kiépítését.

Az európai uniós főképviselő az ukrajnai háborúval kapcsolatban kijelentette, hogy Európának a közelség szempontjából a legnagyobb aggodalmat Ukrajna jelenti, és úgy fogalmazott, „Oroszország nem fog megállni, hanem meg kell állítani”.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a kétoldalú kapcsolatokat illetően kijelentette, hogy Európa az Egyesült Államoknak a jelenlegi kihívások kezelésében elsődleges partnere.

Borítókép: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.