Következő mérkőzések
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Olaszország
21:002024. június 15.
Albánia

Putyin: Oroszország nyitott a párbeszédre és a tárgyalásokra

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai interjúban kijelentette, hogy támogatja Kína tervét az ukrajnai válság békés rendezésére, és azt mondta, hogy Peking teljes mértékben megérti, mi áll a válság hátterében.

Forrás: Reuters2024. 05. 15. 8:54
Vlagyimir Putyin orosz elnök 2024. március 18-án. (MTI/EPA/AFP pool/Natalija Kolesznyikova) Forrás: MTI/EPA/AFP pool/Natalija Kolesznyikova
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin egy kínai hírügynökségnek nyilatkozva e heti pekingi látogatása előtt azt mondta, Oroszország továbbra is nyitott a párbeszédre és a tárgyalásokra a több mint két éve tartó fegyveres konfliktus megoldására, közölte a Reuters hírügynökség. 

Kína terve és a Hszi Csin-ping elnök által a múlt hónapban nyilvánosságra hozott további alapelvek figyelembe vették a konfliktus hátterében álló tényezőket

–mondta Putyin.

Pozitívan értékeljük Kína hozzáállását az ukrán válság megoldásához. Pekingben valóban megértik annak kiváltó okait és globális geopolitikai jelentését

–folytatta.

Peking több mint egy éve terjesztett elő egy 12 pontos tervet, amely a háború befejezésének általános elveit fogalmazta meg, de konkrétumokra nem tért ki.

Akkoriban a javaslat óvatos fogadtatásban részesült Oroszországban és Ukrajnában is.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, Kína rendezési tervében kitüntetett helyen szerepel a harcok azonnali befejezése, béketárgyalások megkezdése, az országok szuverenitásának tisztelete. Nem szól ugyanakkor konkrétan a nukleáris fegyverek léte ellen, azonban hangsúlyozza, hogy nem kerülhet sor a bevetésükre, illetve – a nukleáris szennyezés megakadályozása érdekében – külön kimondja, hogy a nukleáris erőműveket és környéküket kiemelt védelemben kell részesíteni.

Vladimir Putyin május 16–17-én Kínába látogat

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök 2024. március 18-án (MTI/EPA/AFP/Natalija Kolesznyikova)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.