Zaharova: Letörölné a Nyugat Oroszországot a győztesek listájáról

Az orosz külügyi szóvivő szerint a nyugati országok igyekeznek megzavarni a győzelem napi ünnepségeket.

Forrás: TASZSZ2024. 05. 09. 21:15
ZAHAROVA, Marija
Marija Zaharova orosz külügyi szóvivõ. Fotó: Makszim Sipenkov Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Külföldi provokációkról” beszélt Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek adott interjúban. Oroszországban – és több posztszovjet országban – ugyanis május 9-én ünneplik a győzelem napját, amikor is a II. világháború európai cselekményei moszkvai idő szerint Németország feltétel nélküli megadásával véget értek.

Az ünnepnapon katonai felvonulást is tartottak az orosz fővárosban.

Zaharova szerint azonban a Nyugat igyekszik megzavarni az ünnepségeket.

„Sokak számára ez egy bosszúkísérlet, kísérlet arra, hogy ne csak átírják a történelmet a saját szájízük szerint, hanem hogy teljesen töröljenek minket a győztesek listájáról” – mutatott rá. Hozzátette, a nyugati országok részéről rendszeresek a provokációk, elmondta, külföldi útjai során is kapott igen provokatív kérdéseket újságíróktól – amik álláspontja szerint sértik a szovjet katonák emlékét. Felidézte azt a két évvel ezelőtti esetet, amikor Szergej Andrejev lengyelországi orosz nagykövetet egy megemlékezés során vörös festékkel öntötték le.

A beszélgetés során szóba került, néhány évvel ezelőtt az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország nagykövetei is személyesen voltak jelen a Vörös tér lelátóin, hogy megtekintsék a katonai felvonulást.

Zaharova azonban elmondta, már harmadik éve nem hívják meg a „barátságtalan országokat”. Az első ilyen ünnepség a 2022-es volt, kiemelte, a felsorolt országok „agresszív politikát folytatnak” Oroszországgal szemben. Válaszában hibrid háborúnak nevezte a nyugati politikát. Arról is beszélt, hogy több nagykövet nem osztja azt az oroszellenes álláspontot, melyet hazájuk kormánya képvisel, ám hangsúlyozta, a döntés nem vonatkozik ugyanezen országok veterán állami szervezeteinek képviselőire.

Borítókép: Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.