Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Jobboldali fordulat jöhet Franciaországban

Vasárnap tartják az előre hozott választásokat a franciáknál. A jobboldali Nemzeti Tömörülés győzelme várható a felmérések szerint.

2024. 06. 30. 6:38
BARDELLA, Jordan; LE PEN, Marine
Párizs, 2024. június 24. Jordan Bardella, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés (RN) párt elnöke Marine Le Pennek, a párt vezéralakjának társaságában távozik párizsi sajtóértekezletérõl 2024. június 24-én. Franciaországban június 30-án és július 7-én elõrehozott kétfordulós parlamenti választásokat tartanak. MTI/AP/Christophe Ena Fotó: Christophe Ena
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia választók vasárnap adják le a voksukat a rendkívüli parlamenti választás első fordulójában. Felmérések szerint hatalmas jobboldali győzelem születhet Franciaországban.

Emmanuel Macron francia elnök (b2) a párizsi Mairie de Saint-Ouen metróállomás peronján a meghosszabbított 14-es metróvonal és az új Saint-Denis Pleyel metróállomás átadási ünnepségén 2024. június 24-én.  A vasárnapi választáson jobboldali siker várható. (Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Yves Herman)
Emmanuel Macron francia elnök (b2) a párizsi Mairie de Saint-Ouen metróállomás peronján a meghosszabbított 14-es metróvonal és az új Saint-Denis Pleyel metróállomás átadási ünnepségén 2024. június 24-én.  A vasárnapi választáson jobboldali siker várható (Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Yves Herman)

A nemzetközi sajtó szerint a július 7-én záruló kétfordulós választás eredménye hatással lehet az európai pénzügyi piacokra, Ukrajna nyugati támogatására, valamint arra is, hogy Franciaország nukleáris arzenálját és globális haderejét hogyan irányítják.

Sok francia szavazó frusztrált az infláció és a gazdaság helyzete, valamint Emmanuel Macron elnök vezetői magatartása miatt, amelyet arrogánsnak látnak. 

Marine Le Pen, a francia ellenzéki jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) párt vezéralakja a pártelnök párizsi sajtóértekezletén 2024. június 24-én. (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra)
Marine Le Pen, a francia ellenzéki jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) párt vezéralakja a pártelnök párizsi sajtóértekezletén 2024. június 24-én (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra)

Történelmi jobboldali siker várható

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, a jobboldali Nemzeti Tömörülés viszont megerősödött a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint, így akár történelmi győzelmet is arathat.

Az Ipsos által pénteken közölt kutatás alapján a Nemzeti Tömörülés támogatottsága 36 százalékon állt. 

Abszolút többséget fogunk nyerni

– mondta Marine Le Pen, a francia párt vezéralakja  egy szerdai újságinterjúban, ezzel megjósolva, hogy a 28 éves Jordan Bardella lesz a miniszterelnök. 

Emmanuel Macron francia elnök azután írta ki az előre hozott választásokat, hogy pártja jelentős vereséget szenvedett az európai parlamenti választáson.
Borítókép: Jordan Bardella, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés (RN) párt elnöke Marine Le Pennek, a párt vezéralakjának társaságában távozik párizsi sajtóértekezletéről 2024. június 24-én. Franciaországban június 30-án és július 7-én előre hozott kétfordulós parlamenti választásokat tartanak (Fotó: MTI/AP/Christophe Ena)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.