Mégsem egyedül cselekedett az al-Kaida szeptember 11-én?

Nem egyedül, hanem állami támogatással cselekedhetett az al-Kaida a 2001. szeptember 11-i terrortámadás előkészületei során – vetődik fel a nyugtalanító lehetőség egy nemrég nyilvánosságra került videó kapcsán. A szaúdi kormány tagadja az érintettségét a terrortámadásban.

2024. 06. 23. 17:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az illetékes bíróság engedélyével napvilágra került egy 1999-es felvétel, amelyen a szaúdi titkosszolgálat egyik embere, Omar al-Bajumi az amerikai törvényhozás épületének bejáratait és az előttük található biztonsági posztokat videózza, és utal egy bizonyos tervre.

A New York-i World Trade Center ikertornyai meghatározták a város látképét a 2001. szeptember 11-i terrortámadás előtt
A New York-i World Trade Center ikertornyai meghatározták a város látképét a 2001. szeptember 11-i terrortámadás előtt (Forrás: Pixabay)

A felvétel akkoriban születhetett, amikor az al-Kaida vezetői döntöttek a szeptember 11-i terrortámadás célpontjairól – véli Richard Lambert nyugalmazott FBI-ügynök, aki San Diegóban vezette a támadás utáni nyomozást.

Ez egy újabb nagy tégla a bizonyítékok hatalmas falában, amely jelenleg arra utal, hogy a szaúdi kormány bűnrészes volt a 9/11-es támadásokban

– idézi a CBS amerikai hírtelevízió Lambertet, aki jelenleg az áldozatok családtagjai által Szaúd-Arábia felelősségre vonása érdekében indított jogi eljárás egyik szakértője.

Al-Bajumi 1999 nyarán több napon keresztül vette fel a videót, amelyen a Capitolium mellett a Washington-emlékmű is feltűnik, ennek a többi washingtoni helyszínhez viszonyított elhelyezkedése pedig fontos támpontot adhatott a terroristáknak.

A szövetségi nyomozók szerint a pennsylvaniai Shanksville-nél lezuhant United 93-as járatot a Capitoliumba tervezték belevezetni az al-Kaida gépeltérítői. A jogászok és az elemzők szerint al-Bajumi e terv részeként videózta a Capitoliumot, erre enged következtetni az is, hogy a felvételen említ is egy tervet.

Szerintem az al-Kaida tervezőihez szól, akik megbízták, hogy készítse el a tervezett célpontról a művelet előtti megfigyelési videót

– mondja Lambert.

A felvétel készítésének idején al-Bajumit többször látták együtt két olyan szaúdi diplomatával, akikről az FBI azt gyanítja, hogy kapcsolatban álltak az al-Kaidával, bár ezt a szaúdi kormány vitatja.

A videó érdekessége, hogy a brit hatóságok már a terrortámadás után nem sokkal lefoglalták al-Bajumi nagy-britanniai lakásában, ugyanis a férfi akkoriban a birminghami Aston Egyetem PhD-hallgatója volt – írja a The Guardian brit napilap.

Eddig mégsem hallhattunk a felvételről, és felmerül a kérdés, miért. 

Ha átsiklottak felette, az szégyen, ha viszont nem, akkor mihez kezdtek vele? – teszi fel a kérdést egy másik korábbi FBI-ügynök, Ken Williams, aki az Arizona állambeli Phoenixben vezette a szeptember 11. utáni nyomozást, ahol az egyik terrorista a pilótaképzést végezte.

Az al-Bajumi videó a bizonyítékok halmának csúcsa

– vonja le a következtetést Williams.

A brit hatóságok lefoglalták al-Bajumi kézírásos címjegyzékét is, amely a jogászok szerint tele volt az akkori szaúdi kormányzat magas rangú tisztségviselőinek elérhetőségeivel. A szaúdi kormány és maga al-Bajumi tagadja, hogy köze lett volna a szeptember 11-i terrortámadáshoz, a kormány jogi képviselői az ügy ejtését kérték a bíróságtól.

Borítókép: A 2001. szeptember 11-i terrortámadás emlékműve New Yorkban (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.