Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

„Rendszerszintű” problémákra hivatkozva lemondott az ukrán újjáépítésért felelős tisztviselő

Musztafa Najjem lemondása az infrastrukturális miniszter menesztése után egy hónappal történt és egy nappal a kulcsfontosságú Ukrajna helyreállításáról szóló berlini konferencia előtt. A belső források rivalizálásról és esetleges korrupcióról suttognak.

Forrás: Politico2024. 06. 11. 13:43
Ukrainian Parliament session
Mustafa Nayyem újságírókkal beszélget a Verhovna Rada ülésén Kijevben. Fotó: Sergii Kharchenko Forrás: NurPhoto/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Musztafa Najjem, az ukrán helyreállítási és infrastruktúra-fejlesztési ügynökség vezetője hétfőn hirtelen lemondott, azt állítva, hogy az ukrán kormány aláássa az ügynökségének munkáját, írta a Politico.

 

Ukrainian Parliament Votes For Anticorruption Court
Musztafa Najjem (C) vitatkozik az ukrajnai kijevi parlament ülésszakán (Fotó: NurPhoto/AFP/Sergii Kharchenko)

A magas rangú ukrán tisztviselő egy nappal azelőtt mondott le pozíciójáról, mielőtt Berlinben megkezdődött egy kétnapos konferencia, amelynek célja az Oroszországgal vívott háború befejezése utáni ukrán újjáépítés nemzetközi támogatása.

Najjem a Facebookon közzétett bejegyzésében jelentette be lemondását, arra hivatkozva, hogy „rendszerszintű problémák akadályozzák abban, hogy hatékonyan ellássa hatáskörét”.

Az ügynökségének „állandó konfrontációval, ellenállással és mesterséges akadályokkal kellett szembenéznie” – írta.

Az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy Denisz Smihal ukrán miniszterelnök lemondta a június 11–12-i berlini konferencián való tervezett részvételét. A berlini találkozón a kijevi tisztviselők megpróbálják meggyőzni a nemzetközi magánbefektetőket, hogy finanszírozzák Ukrajna hosszú távú talpra állítását és az ország energetikai infrastruktúrájának védelmét, amelyet sorozatos orosz támadások érnek.

Najjem lemondására egy hónappal azután került sor, hogy a kormányátalakítás során menesztették Oleksandr Kubrakov infrastrukturális minisztert, akinek még nincs utódja. E két tisztviselő távolléte a berlini konferenciáról komoly kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy Kijev képes-e leküzdeni a bürokratikus kihívásokat a kritikus infrastruktúra védelmére és az ország újjáépítésére irányuló erőfeszítései körül – mondta Olena Haluska, az Ukrán Győzelem Nemzetközi Központ agytröszt társalapítója.

A partnerek több milliárd dollár értékű segítséget nyújtottak és nyújtanak nekünk, joggal várnak átláthatóságot, elszámoltathatóságot és kiszámíthatóságot az ukrán hatóságoktól. 

– mondta Haluska.

Kijev minden erejével igyekszik bebizonyítani, hogy az újjáépítésért felelős két fő kormányzati szervnél tapasztalható nyilvánvaló irányítási problémák ellenére még mindig átlátható és megbízható. Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter hétfőn azt hangsúlyozta, hogy Ukrajna talpra állása nem személyekről, hanem intézményekről szól, és hogy ezek a problémák nem fogják aláásni Kijev képességeit és megbízhatóságát.

Ukrajna, Németország és az EU zászlaja lobog a szélben az Ukrajna újjáépítéséről szóló nemzetközi konferencián Berlinben. (Fotó:dpa Picture-Alliance/AFP/Kay Nietfeld)
Ukrajna, Németország és az EU zászlaja lobog a szélben az Ukrajna újjáépítéséről szóló nemzetközi konferencián Berlinben (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Kay Nietfeld)

Ukrajnát Berlinben az elnök, a külügyminiszter, a pénzügyminiszter, a gazdasági, szociálpolitikai, energiaügyi és stratégiai ipari miniszter, valamint helyi polgármesterek és kormányzók képviselik majd. 

Az ukrán miniszterelnök korábban megakadályozta Najjem részvételét a berlini konferencián – közölte egy, az ügyet ismerő névtelen kormánytisztviselő.

Ukrajna újjáépítése

Ukrajna újjáépítésének teljes költségét a következő évtizedben 486 milliárd dollárra becsülik, ami körülbelül Ukrajna 2023-as gazdasági teljesítményének 2,8-szorosa – áll az ukrán kormány jelentésében.

Az orosz támadások több mint nyolcszáz ukrán erőművet, vagyis az ország energiatermelésének mintegy ötven százalékát semmisítették meg – közölte májusban a miniszterelnök.

Haluska, az Ukrán Győzelem Nemzetközi Központjának munkatársa elmondta, hogy az energetikai infrastruktúra elleni legutóbbi orosz támadások után „túlzás nélkül állíthatjuk, hogy egyelőre nem tudjuk, hogy Ukrajna képes lesz-e megfelelően felkészülni a télre, és ettől függ városaink és településeink túlélése”.

„A kormány minden erejét a probléma megoldására kell fordítani” – mondta Haluska.

Kubrakov és Najjem a helyi önkormányzatokkal együtt Ukrajna-szerte olyan erődítmények építéséért felelt, amelyeknek az energetikai infrastruktúrát kellett volna védeniük, de az ezeket ért orosz támadási hullám után idén tavasszal az elnöki hivatalban kétségek merültek fel a munka hatékonyságával kapcsolatban. Az ukrán parlament átszervezésre hivatkozva menesztette a szaktárca vezetőjét, Kubrakovot, de belső források politikai rivalizálást sejtettek a háttérben

Mind Najjem, mind Kubrakov elismert szakember volt és jó kapcsolatokat ápoltak a külföldi partnerekkel, sőt, segítettek az ukrán korrupcióellenes hatóságoknak a kormánypárton belüli korrupció feltárásában. Zelenszkij hivatala az ügy kapcsán nem reagált.

Borítókép: Musztafa Najjem újságírókkal beszélget a Verhovna Rada ülésén Kijevben (Fotó: NurPhoto/AFP/Sergii Kharchenko)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.