Élő közvetítés
Portugália
ÉLŐ
Szlovénia

Szárnyal Meloni és az olasz jobboldal

Ünnepel az olasz jobbközép kormánykoalíció, mivel még jobban megerősítette pozícióját Olaszországban.

2024. 06. 10. 16:18
MELONI, Giorgia
Róma, 2024. június 10.
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, az Olasz Testvérek (FdI) párt vezetõje pártjának római eredményváróján az európai parlamenti választások éjszakáján, 2024. június 10-én.
MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami
Fotó: Giuseppe Lami
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Giorgia Meloni miniszterelnök pártja az Olasz Testvérek győzött az európai parlamenti (EP) választásokon, a szavazatok 29 százalékát sikerült megszerezniük, támogatottságuk három százalékponttal emelkedett a másfél évvel ezelőtti parlamenti választások óta. 

Az ellenzék soraiban helyet foglaló Demokrata Párt 24,9 százalékot szerzett meg. Jelentősen visszaesett az Ötcsillag Mozgalom támogatottsága, az ellenzéki erő 9,9 százalékra csúszott vissza. Fej-fej mellett haladt a Hajrá Olaszország és a Liga. Végül az Antonio Tajani vezette párt kevéssel megelőzte a Matteo Salvini vezette Ligát. Míg a Hajrá Olaszország 9,73 százalékot, a Liga 9,15 százalékot kapott. A Zöldek és az Olasz Baloldal Szövetsége 6,62 százalékkal bekerült az Európai Parlamentbe. 

A két évvel ezelőtti győzelemnél is csodálatosabb 

– kommentálta az eredményeket Giorgia Meloni, aki az EP-választások tükrében még biztosabban folytathatja Olaszország vezetését. 

Az olaszok hisznek abban, hogy elérkezett a jobboldali fordulat ideje Brüsszelben – tette hozzá. 

A súlyos agresszió vádjával Budapesten házi őrizetben lévő Ilaria Salis szélsőbaloldali aktivista a Zöldek és Olasz Baloldal Szövetsége színeiben bejutott az Európai Parlamentbe. Salis jelölése kitűnő taktikának bizonyult, hiszen belépést biztosított a pici szélsőbaloldali pártnak az EP-be, miközben több régi baloldali alakulat nem érte el a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt. 

Soha korábban nem volt ilyen alacsony a szavazási szándék egyébként Olaszországban, az olaszoknak valamivel kevesebb, mint a fele élt demokratikus jogával és ment el szavazni. 

Giorgia Meloni, az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsalád elnökén van most az európai jobboldal szeme, aki korábban úgy fogalmazott, küldetésének tartja a jobboldal összefogását Brüsszelben. 

Az olaszok bíznak a jobboldali erőkben, irányváltást várnak elsősorban a háború, a migráció, az agrárpolitika terén Európában. Az olasz kormány a legerősebb Európában 

– elemezte az eredményeket a miniszterelnök az olasz köztelevízió csatornáján. 

Belátta, nem volt egyértelmű, hogy ilyen jelentős emelkedésre tesznek majd szert, és megjegyezte, hogy a választások eredményei is azt bizonyítják, hogy még erősebb olasz jobboldalt juttatnak az Európai Parlamentbe. Azt is hangsúlyozta, hogy nem csak pártja, az Olasz Testvérek növekedett, hanem a koalíció másik két pártja is erősödött. 

Megjegyezte, az olaszok voksaikkal azt bizonyították, hogy bíznak a kormányban és felhatalmazzák, hogy az uniós intézményekben is úgy folytassák munkájukat, ahogyan az elmúlt másfél évben a római parlamentben tették. 

Meloni úgy fogalmazott, még elszántabban folytatja a politikai küzdelmeket Brüsszelben. 

Büszke pártja eredményeire, ugyanakkor érzi azt a hatalmas felelősséget, amivel az állampolgárok felruházták. Hozzátette, pragmatikus megoldások szükségesek, nem lehet továbbra is ideológiák mentén döntéseket hozni Brüsszelben.  

Matteo Salvini, a Liga kormánypárt főtitkára is megelégedett az eredményekkel. 

Egy éve még halottnak hittek, de íme élünk és virulunk – fogalmazott a kormányfőhelyettes. Gratulált Marine le Pennek, a francia Nemzeti Tömörülés párt elnökének, aki elsöprő sikert aratott hazájában. Ugyanakkor felszólította a koalíciós jobboldali pártokat, hogy ne kössenek természetellenes szövetséget a szocialistákkal, és azt is hangsúlyozta, ellenzi Ursula von der Leyen újrázását. 

Rendkívüli eredmények nevezte a megszerzett közel tízszázalékos támogatottságot Antonio Tajani, majd hozzátette, mindez Silvio Berlusconinak és azoknak köszönhető, akik mindvégig hittek a párt küldetésében.

Borítókép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, az Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője pártjának római eredményváróján az európai parlamenti választások éjszakáján, 2024. június 10-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.