Többen meghaltak a brutális viharban a fővárosi régióban + videó

Ítéletidő pusztított Moszkvában.

2024. 06. 20. 18:51
Fotó: Getty Images via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ítéletidő volt csütörtökön Moszkvában és környékén: viharos széllökésektől kísért felhőszakadás, sőt tornádók legkevesebb két ember halálát okozták, 18-an pedig olyan súlyosan megsérültek, hogy kórházi ápolásra szorulnak. 

Az egyik áldozat halálát egy kidőlt fa, a másikét egy állványzat leomlása okozta. Három sérült állapota súlyos. Egy villamos két utasának sérülését egy leszakadt fémlemez okozta, amely betörte a jármű ablakát. Az érintett villamosvonalon elővigyázatosságból leállították a közlekedést. A fővárosban a polgármesteri hivatalhoz tartozó parkokat szintén ideiglenesen bezárták.

Pjotr Birjukov polgármester-helyettes közölte, hogy több mint hétszáz fa dőlt ki és több mint háromszáz gépkocsi megrongálódott, egyes területeket elárasztott az esővíz. Moszkvában egy óra alatt 22 milliméternyi eső esett, ami az átlagos havi mennyiség harmada.

A Fobosz meteorológiai intézet szerint a fővároson a 12 fokozatú Beaufort-skálán mérve tízes erősségű vihar vonult át, amelynek széllökései a 90 kilométeres sebességet is elérték óránként. Az ilyen erősségű szelek gyökerestől tépik ki a fákat, a tengeren pedig tíz méter magasra korbácsolják fel a hullámokat.

Tornádót Isztra és Lobnya településen észleltek. A moszkvai régióban az első adatok szerint mintegy kétszáz fa dőlt ki és kéttucatnyi autó rongálódott meg. A vihar fennakadást okozott a vasúti közlekedésben is.

Borítókép: Ítéletidő tombolt Oroszország fővárosi régiójában (Fotó: Getty Images via AFP/JOE RAEDLE)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.