Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Új képviselőcsoport alakulhat Brüsszelben a lengyel PiS kezdeményezésére

A lengyel Jog és Igazságosság új képviselőcsoportot hozna létre, amely jelentősen gyengítené az Európai Konzervatívok és Reformerek-csoportot, amely a közelmúltban a harmadik legnagyobb erővé nőtte ki magát az Európai Parlamentben.

Forrás: Politico2024. 06. 27. 16:26
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j), Mateusz Morawiecki korábbi lengyel kormányfő (k) és Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök (b) találkozója Brüsszelben 2024. június 17-én. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel Jog és Igazságosság Párt (PiS) azt fontolgatja, hogy kilép a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérekkel kötött európai parlamenti szövetségből, és tárgyalásokat folytat a konzervatív jobboldali pártokkal egy új képviselőcsoport létrehozásával kapcsolatban. 

A Politico brüsszeli hírportál értesülései szerint több olyan párt is szerepel a listán, melyek csatlakozhatnak az új szövetséghez, köztük Orbán Viktor miniszterelnök Fidesz pártja, Andrej Babis csehországi Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt és Janez Jansa Szlovén Demokrata Pártja.

Elég nyilvánvaló, hogy földrajzi, nem pedig ideológiai alapon lehetünk egységesek. Egyre kevésbé érdekelnek a kirakós játék ideológiai elemei

 – nyilatkozta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök a Politicónak az Európai Parlamentben Brüsszelben.

A hírportál szerint amennyiben megalakulna az új szövetség, nem lenne túl előnyös Giorgia Meloni olasz miniszterelnök számára, ugyanis az általa vezetett Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) az utóbbi időben a harmadik legnagyobb csoporttá nőtte ki magát az EP-ben, még a liberálisokat is megelőzte. Az ECR-en belüli tárgyalások azonban feszültté váltak, kifejezetten a lengyel és az olasz delegáció között, miután az ECR lemondott egy ülést, és július 3-ra halasztotta azt, mindössze egy nappal a képviselőcsoportok regisztrációjának informális határideje előtt.

Tárgyalásokat folytatunk az ECR-csoporttal, és ez a legfontosabb döntés a jövőnkkel kapcsolatban

 – mondta Morawiecki.

Azt is elmondta, hogy az új képviselőcsoport megalakításához szükséges létszám elérése nem jelent majd problémát, és kijelentette, hogy az akár 40 vagy 50 tagú is lehet. A Robert Fico vezette Smer – SD párt nem vesz részt a tárgyalásokban, hanem újra a Szocialisták és Demokraták csoportosuláshoz szeretne csatlakozni Peter Pellegrini szlovák elnök szerint. 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (j), Mateusz Morawiecki korábbi lengyel kormányfő (k) és Janez Jansa volt szlovén miniszterelnök (b) találkozója Brüsszelben 2024. június 17-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.