Vita robbant ki Meloni és Macron között a G7-csúcson az abortusz miatt

Feszültséggel kezdődött a G7-csúcstalálkozó, Giorgia Meloni és Emmanuel Macron között vita alakult ki.

2024. 06. 14. 15:41
Fasano, 2024. június 13.
Résztvevõk tárgyalnak a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítõ csoport, a G7 háromnapos csúcstalálkozóján a dél-olaszországi Fasanóban 2024. június 13-án. Balról, majd az órajárás szerint: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Olaf Scholz német kancellár, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, Joe Biden amerikai elnök, Kisida Fumio japán miniszterelnök, Rishi Sunak brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.
MTI/AP pool/Alex Brandon
Fotó: Alex Brandon
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén Olaszország a G7-ek soros elnöke, csütörtöktől szombatig látja vendégül a hét legbefolyásosabb ország vezetőjét.  

Az első napon egy abortuszügy miatt szólalkozott össze a francia és az olasz fél. Sajtóhírek szerint Franciaország még a delegációk közötti megbeszélésen is hangsúlyozta, ragaszkodik ahhoz, hogy az abortusz szó mindenképpen szerepeljen a csúcstalálkozó zárónyilatkozatában. Az olasz elnökség azonban úgy döntött, hogy a hirosimai G7-nyilatkozatban erre a kérdésre már elegendő utalás volt, így nincs szükség a jelenlegi záródokumentumban az említésre. 

Emmanuel Macron felháborodásának adott hangot, Giorgia Meloni pedig megkérte francia kollégáját, hogy ne használja fel a G7-ek csúcstalálkozóját politikai kampányra. 

Kétségtelenül más értékvilágot képviselnek, az abortuszhoz való jog újbóli nyomatékosítsa az olasz fél számára nem létfontosságú, hiszen a korábbi találkozón már döntés született a kérdésben. 

Olaszország a legaktuálisabb kérdések megvitatását helyezte előtérbe, mint a gazdaság stabilitásának megőrzése a konfliktusok terhelte geopolitikai helyzetben, a migráció kezelése, a mesterséges intelligencia és a klímaváltozás. 

A találkozón jelen lesz Ferenc pápa is, pénteki felszólalásának középpontjában a béke és a mesterséges intelligencia áll. Ő az első katolikus egyházfő, aki csatlakozik a G7-ek tanácskozásához, hogy a világ legbefolyásosabb vezetői előtt is a béke erős hangját képviselhesse.  

Emmanuel Macron és Giorgia Meloni között már korábban is voltak nézeteltérések, de elsősorban a migrációs politika miatt. Az európai uniós választásokat követően azonban még jobban kiéleződött a feszültség a két vezető között. Kétségtelenül más szemszögből és határozottan eltérő célkitűzésekkel szemlélik az európai kormányzást. 

Az Olasz Testvérek célja, hogy a jobboldali alakulatok megerősödésével féken tartsa a szociálisok és liberálisok kezdeményezéseit. Macron szerint az új eredmények tükrében sem történnek számottevő változások az uniós intézményekben. A két politikai vezető közötti feszültség kiéleződéséről árulkodnak az esti órákban készített videófelvételek, amelyek a vacsorát megelőző köszöntést rögzítik, ahol Meloni kelletlen szúrós tekintete nem leplezi Macron iránti ellenszenvét.

Borítókép: Résztvevők tárgyalnak a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 háromnapos csúcstalálkozóján a dél-olaszországi Fasanóban 2024. június 13-án (Fotó: MTI/AP pool/Alex Brandon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.